A piskótája kissé vastag lett a mi ízlésünkhöz képest, legközelebb csak két tojásból fogom készíteni. És hogy egészen rózsaszín legyen, ne csak ilyen sápadt seszínű, kizárólag epres pudingport fogok használni hozzá.
Cseresznyés-ribizlis torta
(26 cm-es)
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, csipetnyi só, 5 evőkanál cukor vagy 3 evőkanál fruktóz, 1 csapott teáskanál sütőpor, 6 evőkanál epres pudingpor, 1 csapott evőkanál liszt; a krémhez: 10 g zselatinpor, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 30 dkg tejföl (nálunk laktózmentes - 2 kicsi doboz), 20 dkg cukor vagy 15 dkg fruktóz, 4 dl habtejszín, 15 dkg ribizli, 20-25 dkg kimagozott cseresznye; a díszítéshez: néhány szem ribizli, néhány szem cseresznye szárastól, citromfűlevelek.
Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból háromtojásos piskótát sütünk egy 26 cm-es tortaformában. Rácson hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk 1/2 dl vízbe. A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel és a cukor/fruktóz kétharmadával. Miután kihűlt, kanalanként beledolgozzuk a tejfölt, és kézi mixerrel jól kikavarjuk. A habtejszínt keményre verjük a maradék cukorral, majd a két féle maszsát összevegyítjük, és végül belekavarjuk a leszemezett ribizlit, a félbevágott cseresznyét, meg a kis lángon fölolvasztott zselatint. A tortaformát kibéleljük fóliával, beleöntjük a gyümölcsös masszát, jól elsimítjuk, majd tetejével lefele ráborítjuk a kihűlt piskótát is. Kissé lenyomkodjuk, majd fóliával letakarva néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tálalás előtt tálcára borítjuk, majd cseresznyével, ribizlivel és citromfűvel díszítjük.
TORTÁK - 2013.
BA - 2015/6.
Még mielőtt a citromfű eszembe jutott volna... |
Nagyon széép! Na igen, a citromfűvel a tetején mutatósabb:-)
VálaszTörlés