Tarator (таратор), a bolgár uborkaleves
Hozzávalók 2-3 személyre: 30 dkg joghurt vagy aludttej, 20 dkg friss uborka, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 cikk fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 dl víz, só, fehér bors; a tálaláshoz: 1 maréknyi dióbél, 2-3 csepp olívaolaj.
Elkészítése: Ha
aludttejből készítjük, akkor azt alaposan felrázzuk vagy elkeverjük, ha
joghurtból készül, akkor a joghurtot mixer segítségével simára dolgozzuk a
vízzel. Beletesszük az olajat, a zúzott fokhagymát és a finomra aprított
kaprot, illetve sóval és fehér borssal ízesítjük tetszés szerint. Az uborkát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd a leveshez
adjuk. Szükség szerint utánasózunk, majd jól behűtjük. Tálaláskor megszórjuk
zúzott dióbéllel, és néhány csepp olívaolajat cseppentünk rá.
Megjegyzés: Én ma nem vízzel hígítottam a joghurtot, hanem a szintén boltban kapható tört tejjel (lapte bătut), ami ízben nagyon hasonlít a joghurthoz, de annál jóval hígabb.
KT - 2013/8
KT - 2013/8
Pompás kis leves! Az oroszok is ismerik, okroska néven, aludtejjel. Szeretem ;-)
VálaszTörlésTegnap én is uborkáztam:) Tzazikit..de jól esett a nagy melegben! Ez a leves is jó hűsítő és a képeid gyönyörűek lettek!!
VálaszTörlésIgen, én is készítettem hasonlót az orosz konyhához, okroska néven, nagyon finom:)
VálaszTörlés