2013. augusztus 22., csütörtök

Bolgár muszaka (Българска мусака)


És ismét egy bolgár klasszikus: a muszaka. Bár ezt mindenki görög hagyományos ételnek ismeri, azért a bolgároknak is van muszakájuk. Csak az övék krumplival készül padlizsán helyett. Nos, én egy jó egyveleget csináltam, mert krumplit és padlizsánt is használtam hozzá. Azért a receptet padlizsán nélkül írom, mert úgy eredeti, utána viszont kiegészítem a padlizsános résszel is. Jó étvágyat hozzá. 
Hoppá, majd' elfelejtem... A románoknak is van krumplimuszakájuk, fenn is van a blogomon (a fotóért elnézést...); hasonlóan készül, de nem nem besamellel a tetején, hanem tejföllel és sajttal. Bár ... mindenképpen finom. :) 


Bolgár muszaka (Българска мусака)

Hozzávalók 4-5 személyre: 1,2 kg krumpli, 60 dkg darált csirkehús, 1 csokor újhagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 5-6 érett paradicsom, só, bors, 1 teáskanál szárított, morzsolt csombor, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál olaj; a mártáshoz: 10 dkg vaj, 2-3 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 dl joghurt, 2 tojás, só, fehérbors, citromlé; továbbá: kevés vaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A krumplit jól megmossuk, héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és felszeleteljük. Tálba tesszük, sózzuk, illetve borsozzuk, és állni hagyjuk, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. Az újhagymát finomra aprítjuk zöldjével együtt, és az olajon megfonnyasztjuk. Rátesszük a darált húst, majd állandóan kavargatva addig pirítjuk, míg ki nem fehéredik, illetve szét nem morzsolódik. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 2 meghámozott és apróra vágott paradicsomot, megszórjuk sóval, borssal és csomborral, majd saját levében addig pároljuk néha megkavargatva, míg zsírjára nem sül. Ekkor ízlés szerint utánaízesítünk, illetve belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, és félretesszük. A mártáshoz fölhevítjük a vajat, beleszórjuk a lisztet, majd felöntjük a hideg tejjel, és simára kavarjuk. Hozzáadjuk a joghurtot is, elkeverjük, és jól kiforraljuk. Ekkor sóval, borssal és citromlével ízesítjük, illetve alaposan elkeverjük benne a felvert tojást. Egy hőálló edényt kikenünk vajjal, és megszórunk zsemlemorzsával, majd beleterítjük a főtt krumpli felét, egyenletesen eloszlatjuk rajta a húsos ragut, majd befedjük a maradék krumplival. A megmaradt paradicsomoknak kivágjuk a csumáját, és kb. ½ cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsomkarikákat ráhelyezzük a krumplira, enyhén megsózzuk, majd ráöntjük a mártást, és szépen elsimítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A bolgár muszaka abban különbözik a görögtől, hogy nem padlizsánnal, hanem krumplival készül. Ám a kettőt össze is lehet házasítani, és krumplisan-padlizsánosan elkészíteni. Ha kipróbálnánk, akkor alaposan megmosunk 2 padlizsánt, felszeleteljük ½ cm vastagon, és jól besózzuk. Kevés idő után a kiengedett levet leszűrjük, a padlizsánkarikákat folyó víz alatt átöblítjük, és kissé kinyomkodjuk. A szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, megkenjük olajjal, és 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt meggrillezzük. Félidőben a szeleteket megfordítjuk, és másik oldalukat is átkenjük olajjal. Rétegezésnél legalul és a második krumpliréteg után kerül a padlizsán az ételbe.

EK - 2013/9

2 megjegyzés:

  1. Jó ötletet adtál a hétvégére. Már csak azt kell eldöntsük, hogy padlizsánnal vagy nélküle készítjük el. :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Megkívántam hallod-e? Olyan guszta:)

    VálaszTörlés