És ismét egy bolgár klasszikus: a muszaka. Bár ezt mindenki görög hagyományos ételnek ismeri, azért a bolgároknak is van muszakájuk. Csak az övék krumplival készül padlizsán helyett. Nos, én egy jó egyveleget csináltam, mert krumplit és padlizsánt is használtam hozzá. Azért a receptet padlizsán nélkül írom, mert úgy eredeti, utána viszont kiegészítem a padlizsános résszel is. Jó étvágyat hozzá.
Hoppá, majd' elfelejtem... A románoknak is van krumplimuszakájuk, fenn is van a blogomon (a fotóért elnézést...); hasonlóan készül, de nem nem besamellel a tetején, hanem tejföllel és sajttal. Bár ... mindenképpen finom. :)
Bolgár muszaka (Българска
мусака)
Hozzávalók 4-5
személyre: 1,2 kg krumpli, 60 dkg darált csirkehús, 1 csokor újhagyma, 3-4 cikk
fokhagyma, 5-6 érett paradicsom, só, bors, 1 teáskanál szárított, morzsolt
csombor, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál olaj; a mártáshoz: 10 dkg
vaj, 2-3 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 dl joghurt, 2 tojás, só, fehérbors,
citromlé; továbbá: kevés vaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítése: A
krumplit jól megmossuk, héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk,
és felszeleteljük. Tálba tesszük, sózzuk, illetve borsozzuk, és állni hagyjuk,
amíg a többi hozzávalót előkészítjük. Az újhagymát finomra aprítjuk zöldjével
együtt, és az olajon megfonnyasztjuk. Rátesszük a darált húst, majd állandóan
kavargatva addig pirítjuk, míg ki nem fehéredik, illetve szét nem morzsolódik. Ekkor
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 2 meghámozott és apróra vágott paradicsomot,
megszórjuk sóval, borssal és csomborral, majd saját levében addig pároljuk néha
megkavargatva, míg zsírjára nem sül. Ekkor ízlés szerint utánaízesítünk,
illetve belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, és félretesszük. A
mártáshoz fölhevítjük a vajat, beleszórjuk a lisztet, majd felöntjük a hideg
tejjel, és simára kavarjuk. Hozzáadjuk a joghurtot is, elkeverjük, és jól
kiforraljuk. Ekkor sóval, borssal és citromlével ízesítjük, illetve alaposan
elkeverjük benne a felvert tojást. Egy hőálló edényt kikenünk vajjal, és
megszórunk zsemlemorzsával, majd beleterítjük a főtt krumpli felét,
egyenletesen eloszlatjuk rajta a húsos ragut, majd befedjük a maradék
krumplival. A megmaradt paradicsomoknak kivágjuk a csumáját, és kb. ½ cm vastag
szeletekre vágjuk. A paradicsomkarikákat ráhelyezzük a krumplira, enyhén
megsózzuk, majd ráöntjük a mártást, és szépen elsimítjuk. 200 fokra
előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
EK - 2013/9
Jó ötletet adtál a hétvégére. Már csak azt kell eldöntsük, hogy padlizsánnal vagy nélküle készítjük el. :) Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésMegkívántam hallod-e? Olyan guszta:)
VálaszTörlés