Körte Szép Heléna
módra
Hozzávalók 4
személyre: 4 nagy érett, de nem túlérett körte szárával együtt, ½ citrom, 10
dkg cukor vagy 7-8 dkg fruktóz, ½ vaníliarúd, 8 gombóc vaníliafagylalt; a
csokoládémártáshoz: 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 4-5 evőkanálnyi a
körte párolólevéből, ½ dl tejszín.
Elkészítése: A
körtét meghámozzuk vigyázva, hogy a szára le ne törjön, és azonnal meglocsoljuk
citromlével. A körtéket kisebb edénybe tesszük talpra állítva, rászórjuk a
cukrot, mellétesszük a kikapart vaníliamagokat és magát a rudat, illetve a
lehámozott citromhéjat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a körtéket
háromnegyedig ellepi, közepes lángon felforraljuk, majd nagyon kicsi lángon,
éppen csak gyöngyözve főzzük 10-15 percig. Ekkor szűrőkanállal óvatosan
kiszedjük, tányérra helyezzük, majd miután langyosodtak, hűtőbe tesszük, és jól
behűtjük. Tálalás előtt a csokoládét összetördeljük, kis edénybe rakjuk,
hozzáöntjük a tejszínt meg 1-2 evőkanál főzőlevet, és nagyon kis lángon (vagy
inkább gőzfürdő fölött) megolvasztjuk, és simára keverjük. Ha nem eléggé
folyós, azaz a kanálról nem egyenletes sugárban csorog le, további főzőlével
hígíthatjuk a kellő sűrűségűre.
Megjegyzés: A
körték puhulási ideje függ attól, hogy mennyire érettek. 10 perc után mindenképpen
ellenőrizzük egy hegyes, vékony pengéjű késsel. Ha a penge könnyen belemegy a
körte húsába egészen a közepéig ott, ahol a legszélesebb, akkor a lángot
elzárhatjuk, és a gyümölcsöket kiemelhetjük a léből.
Tipp: A körte
maradék főzőlevét ne dobjuk el, nagyon finom, aromás folyadék. Akinek ízlik,
így is elfogyaszthatja, ha viszont túl édes, lehet hígítani kevés ásványvízzel.
Koktélokhoz is felhasználható.
EK - 2013/9
Á, de finom lehet ez a körtés édesség, s milyen szép fotót készítettél róla:)
VálaszTörlés