Nyaralásunkon nagyon sok halat ettünk, nem is volt olyan nap, amikor legalább egyszer ne ettünk volna valamilyen halas fogást. (Itt fedeztük fel, hogy milyen finom a makréla, amit eddig sosem vettünk. :P) Ahogy hazajöttünk, néhány nap után már szabályosan hiányzott a halevés, így aztán nemsokára be is terveztem. Ezúttal tőkehalfilét vettem, és erdélyi (azaz rizzsel készült) zöldséges lecsóval tálaltam.
Bortésztában sült tőkehal zöldséges lecsóval
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tőkehalfilé, 2 tojás, 15 dkg + 2-3 evőkanál liszt, 2 dl fehérbor, só, bors, fokhagymapor, olaj; a lecsóhoz: 2 hagyma, 2 paprika (1 piros, 1 zöld), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 nagy paradicsom, 20 dkg rizs, 1/2 dl olaj, só, bors.
Elkészítése: A halfilét ügyes szeletekre vágjuk, és megszórjuk fűszerekkel. A rizst vastag aljú edényben, dupla mennyiségű enyhén sós vízben külön megfőzzük. Végül lefedjük, és hagyjuk duzzadni. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a meghámozott paradicsomot kockára, a hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük benne a sárgarépát. Amikor pirulni kezd, rádobjuk a hagymát, néhány percig együtt dinszteljük, majd felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk fedő nélkül, amíg zsírjára nem sül. Hozzáadjuk a paprikát, 2-3 percig kevergetjük, majd a paradicsomot és a borsót is beletesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval meg borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor beletesszük a főtt rizst, elkeverjük, ha szükséges még hígítjuk (erre használhatunk, ha van, paradicsomlevet is), utánaízesítünk, és jól összerotyogtatjuk. A tojásból, a lisztből és a borból (és ha kell, még némi vízből) palacsintamassza sűrűségű tésztát keverünk, megsózzuk és megborsozzuk. A haldarabokat lisztbe forgatjuk, megmártjuk a bortésztában, és a felforrósított olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a lecsóval tálaljuk.
EK - 2016/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése