Nyaralásunkon nagyon sok halat ettünk, nem is volt olyan nap, amikor legalább egyszer ne ettünk volna valamilyen halas fogást. (Itt fedeztük fel, hogy milyen finom a makréla, amit eddig sosem vettünk. :P) Ahogy hazajöttünk, néhány nap után már szabályosan hiányzott a halevés, így aztán nemsokára be is terveztem. Ezúttal tőkehalfilét vettem, és erdélyi (azaz rizzsel készült) zöldséges lecsóval tálaltam.
Bortésztában sült tőkehal zöldséges lecsóval
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tőkehalfilé, 2 tojás, 15 dkg + 2-3 evőkanál liszt, 2 dl fehérbor, só, bors, fokhagymapor, olaj; a lecsóhoz: 2 hagyma, 2 paprika (1 piros, 1 zöld), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 nagy paradicsom, 20 dkg rizs, 1/2 dl olaj, só, bors.
Elkészítése: A halfilét ügyes szeletekre vágjuk, és megszórjuk fűszerekkel. A rizst vastag aljú edényben, dupla mennyiségű enyhén sós vízben külön megfőzzük. Végül lefedjük, és hagyjuk duzzadni. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a meghámozott paradicsomot kockára, a hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük benne a sárgarépát. Amikor pirulni kezd, rádobjuk a hagymát, néhány percig együtt dinszteljük, majd felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk fedő nélkül, amíg zsírjára nem sül. Hozzáadjuk a paprikát, 2-3 percig kevergetjük, majd a paradicsomot és a borsót is beletesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval meg borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor beletesszük a főtt rizst, elkeverjük, ha szükséges még hígítjuk (erre használhatunk, ha van, paradicsomlevet is), utánaízesítünk, és jól összerotyogtatjuk. A tojásból, a lisztből és a borból (és ha kell, még némi vízből) palacsintamassza sűrűségű tésztát keverünk, megsózzuk és megborsozzuk. A haldarabokat lisztbe forgatjuk, megmártjuk a bortésztában, és a felforrósított olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a lecsóval tálaljuk.
EK - 2016/8
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. augusztus 6., kedd
Bortésztában sült tőkehal zöldséges lecsóval
Nyaralásunkon nagyon sok halat ettünk, nem is volt olyan nap, amikor legalább egyszer ne ettünk volna valamilyen halas fogást. (Itt fedeztük fel, hogy milyen finom a makréla, amit eddig sosem vettünk. :P) Ahogy hazajöttünk, néhány nap után már szabályosan hiányzott a halevés, így aztán nemsokára be is terveztem. Ezúttal tőkehalfilét vettem, és erdélyi (azaz rizzsel készült) zöldséges lecsóval tálaltam.
Bortésztában sült tőkehal zöldséges lecsóval
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tőkehalfilé, 2 tojás, 15 dkg + 2-3 evőkanál liszt, 2 dl fehérbor, só, bors, fokhagymapor, olaj; a lecsóhoz: 2 hagyma, 2 paprika (1 piros, 1 zöld), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 nagy paradicsom, 20 dkg rizs, 1/2 dl olaj, só, bors.
Elkészítése: A halfilét ügyes szeletekre vágjuk, és megszórjuk fűszerekkel. A rizst vastag aljú edényben, dupla mennyiségű enyhén sós vízben külön megfőzzük. Végül lefedjük, és hagyjuk duzzadni. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a meghámozott paradicsomot kockára, a hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük benne a sárgarépát. Amikor pirulni kezd, rádobjuk a hagymát, néhány percig együtt dinszteljük, majd felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk fedő nélkül, amíg zsírjára nem sül. Hozzáadjuk a paprikát, 2-3 percig kevergetjük, majd a paradicsomot és a borsót is beletesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval meg borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor beletesszük a főtt rizst, elkeverjük, ha szükséges még hígítjuk (erre használhatunk, ha van, paradicsomlevet is), utánaízesítünk, és jól összerotyogtatjuk. A tojásból, a lisztből és a borból (és ha kell, még némi vízből) palacsintamassza sűrűségű tésztát keverünk, megsózzuk és megborsozzuk. A haldarabokat lisztbe forgatjuk, megmártjuk a bortésztában, és a felforrósított olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a lecsóval tálaljuk.
EK - 2016/8
Bortésztában sült tőkehal zöldséges lecsóval
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tőkehalfilé, 2 tojás, 15 dkg + 2-3 evőkanál liszt, 2 dl fehérbor, só, bors, fokhagymapor, olaj; a lecsóhoz: 2 hagyma, 2 paprika (1 piros, 1 zöld), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 nagy paradicsom, 20 dkg rizs, 1/2 dl olaj, só, bors.
Elkészítése: A halfilét ügyes szeletekre vágjuk, és megszórjuk fűszerekkel. A rizst vastag aljú edényben, dupla mennyiségű enyhén sós vízben külön megfőzzük. Végül lefedjük, és hagyjuk duzzadni. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a meghámozott paradicsomot kockára, a hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük benne a sárgarépát. Amikor pirulni kezd, rádobjuk a hagymát, néhány percig együtt dinszteljük, majd felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk fedő nélkül, amíg zsírjára nem sül. Hozzáadjuk a paprikát, 2-3 percig kevergetjük, majd a paradicsomot és a borsót is beletesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval meg borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor beletesszük a főtt rizst, elkeverjük, ha szükséges még hígítjuk (erre használhatunk, ha van, paradicsomlevet is), utánaízesítünk, és jól összerotyogtatjuk. A tojásból, a lisztből és a borból (és ha kell, még némi vízből) palacsintamassza sűrűségű tésztát keverünk, megsózzuk és megborsozzuk. A haldarabokat lisztbe forgatjuk, megmártjuk a bortésztában, és a felforrósított olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a lecsóval tálaljuk.
EK - 2016/8
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése