Érdekes ez a mód, mert nem azt mondják róla, hogy tejberizs (ami a konzisztenciát adja) főzött gyümölccsel tálalva, cukorral megszórva és málnasziruppal meglocsolva, hanem a főzött gyümölcsöt kínálják tejberizzsel és a többivel. Arról nem szól a fáma, hogy milyen gyümölcs kellene, hogy legyen, ezért én az éppen kéznél levő almával készítettem. Nagyon finom volt, az egész családnak ízlett.
Gyümölcsös, tejberizses desszert Josephine módra
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 5 dl víz, 6-8 dl tej, 5 evőkanál barna cukor (vagy tetszés szerinti ízesítő), só, 1 vaníliarúd.; a gyümölcsmártáshoz: 30 dkg alma, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál barna
cukor, ½ citrom leve, ½ dl tejszín; a málnasziruphoz: 10 dkg málna, cukor, víz.
Elkészítése: A rizst edénybe tesszük, és szárazon forrósítjuk néhány percig. Ezután felöntjük vízzel, beleszórunk 1-2 csipet sót, és addig főzzük, míg félpuhára nem fő, és a vizet be nem itta. Felöntjük a közben felforralt tejjel, hozzáadjuk a cukrot meg a kikapart vaníliarudat a héjával együtt, és addig főzzük nagyon kis lángon (legjobb, ha van egy vastag fémalátét is), amíg a rizs teljesen meg nem puhul, illetve a tejet is szinte mind beitta. Hűlés közben még szilárdul úgyis. Végül eltávolítjuk belőle a vanília héját. A mártáshoz az almát meghámozzuk, tetszés szerint daraboljuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a cukrot, hagyjuk enyhén karamellizálódni, majd rádobjuk az almát, és addig pároljuk kavargatva, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Végül ráöntjük a tejszínt, és jól kiforraljuk. A sziruphoz a málnát összeforraljuk 1-2 evőkanál cukorral és 1 dl vízzel, összeturmixoljuk, majd átszűrjük, és jól beforraljuk.
A tejberizst formákba adagolhatjuk, és miután hűlt egy keveset, kiboríthatjuk, hogy úgy tálaljuk.
EK - 2013/9
Na erről se hallottam még:) De jól hangzik:)
VálaszTörlés