2013. szeptember 29., vasárnap

Sajtos-bazsalikomos csiga

Amióta megkezdődött az iskola, többször készítettem valamilyen péksüteményt, amit tízóraira is csomagolhatok nagyobbik lányomnak. Egy akalommal ezeket a sajtos csigákat sütöttem egyszerű, részben teljes kiőrlésű liszttel készült kenyértésztából. Mivel éppen volt friss bazsalikomom, jócskán megszórtam azzal is. Nagyon finom lett. És a kenyérsütőgép segítségével a munka is minimálisra redukálódott vele.



Sajtos-bazsalikomos csiga

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 4 g szárított élesztő, 1 púpozott teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 2,5 dl víz; továbbá: 20 dkg reszelt sajt, 10-12 friss bazsalikomlevél, 1 tojás, kevés liszt.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztunk, majd kb. 1 óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, vékonyan megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és aprított bazsalikommal, majd hosszanti oldalánál kezdve szorosan feltekerjük. Éles késsel a tekercset kb. 2 cm vastag karikákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük vágott felükkel felfele (és lefele :D). Tetejüket megkenjük a maradék tojással, és 200 fokra előmelegített sütpbe toljuk addig, amíg szép aranysárgára nem sülnek.

KT - 2014/1

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó! Vadászom az ilyen péksütiket amelyeket pakolni is lehet. A szendvicsek nem jönnek be egyiknek sem:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen! :)
    A szeptemberi Erdélyi konyha címlapján szereplő péksüteményt készítettem még el többször mostanában, szerintem az is bejönne. Igaz, a saját kenyérreceptem szerint, és mindig másképp töltöttem, tehát csak a formázást használtam onnan, de mindig nagyon szépre és finomra sikeredett. :) A lányom nagyon szívesen vitte suliba.

    VálaszTörlés