2013. november 25., hétfő

Citromos csirkecomb krumplipürével és csipkebogyómártással

Idén készítettünk csipkebogyólekvárt. Úgy, hogy mi szedtük a csipkebogyót, majd mi főztük, passzíroztuk egész nap, aztán meg jól kifőztük, és reeeeengeteg lett. Időigényes és nehéz munka, de egy napot egy évben rá lehet szánni, és a végeredmény össze sem hasonlítható a bolti változatéval. De még azzal sem, amikor valakitől megveszed a pasztát... Hallottam én már olyanról is, hogy sütőtökkel meg sárgarépával szaporítják, szóval, az a biztos, amit te magad csinálsz. Nos, ez a fogás még akkoriban készült. Én a natúr, még cukrozatlan pasztából készítettem (két üveggel eltettem így télire is), de kellett végül édesíteni, szóval az sem baj, ha az édes lekvárból készül...



Citromos csirkecomb krumplipürével és csipkebogyómártással


Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy egész csirkecomb, só, bors, 1 citrom, 1 teáskanál méz, olaj; a mártáshoz: 2-3 dl csipkebogyólekvár, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, citromlé, bors, csilipehely; a tálaláshoz: krumplipüré.

Elkészítése: A citrom héját vékonyan lereszeljük. A combokat megtisztítjuk, megmossuk és megszárítgatjuk. Megszórjuk sóval és borssal, majd rákenjük a mézzel elkevert citromhéjat és -levet. Lehetőség szerint hagyjuk állni egy ideig. Ezután hőálló tálba rakjuk őket, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, majd lefedve 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 35-40 percre. Ekkor a fedőt levesszük, és 230 fokon 5-10 perc alatt rápirítunk. A mártáshoz a lekvárt – jó, ha minél kevésbé édes – serpenyőbe öntjük, felhígítjuk kb. 1 dl vízzel, majd besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Ha édesítetlen lekvárt használtunk, akkor kevés cukorral édesítjük is. Időközben krumplipürét készítünk, és azzal tálaljuk a csirkecombot meg a mártást. Aki szeretné, megszórhatja csilipehellyel.

FF - 2013/12

2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett a csirkecomb így együtt a krumplival és a csipkemártással. Én már évek óta készítek lekvárt, boltit még nem is vettem és nem is ettem :-) Úgyhogy tudom mit jelent ezt elkészíteni. Nálam már ott kezdődik a tortúra, hogy a szedésnél össze-vissza karmolnak, szúrnak, az ágak, a szedésből én mindig sebesen megyek haza :-) De megéri, szeretem csinálni.... Idén is elég sokat szedtünk, és a lekvár mellett szörpöt, likőrt és teának valót is készítettem.

    VálaszTörlés
  2. Boltból mi sem szoktunk venni, de már kóstoltam. Errefelé vannak, akik azzal foglalkoznak, hoyg előállítják a natúr pasztát, amit már csak cukrozni kell és kifőzni. No, de van, akiben nem lehet megbízni, mert dúsítják ezzel-azzal.
    Mi két délután szedtük vagy 3-3 órát, és bár a kezünk tényleg nem örült neki, azért éppenséggel kibírható volt. Amúgy kellemes őszi séta volt a családdal + még 1 egész nap munka: úgy döntöttünk anyósommal, hoyg mi ezt az áldozatot meghozzuk. Azonban jövőre már szeretnénk, ha meglennének a saját szitáink hozzá, mert most kölcsön kaptuk, de a máséra nem jó hosszú távon támaszkodni. Mi nem csináltunk egyelőre mást, csak lekvárt, de én tettem el natúrat is, cukor nélkül, illetve teának eddig is minden évben szedtem. :) Te ügyes vagy, nagyon sokmindent csináltál.

    VálaszTörlés