Még tavasszal megmaradt egy báránybordám, amit igazából levesnek tettem félre. Aztán nem lett leves belőle, sőt, semmi sem lett máig. De ma leves és második is lett. :) A darab akkora volt, hogy éppen elegendő volt kettőnknek, a széléről leeső hártyásabb részeket pedig belefőztem a tormás paradicsomlevesbe.
A salátát egy tévében (román Paprika) látott ötlet szerint készítettem, de már elfelejtettem, hogy pontosan hogyan is készítette az illető: a répára, a fokhagymára, a sok ecetre és olívaolajra emlékeztem csak. Én citromlevet használtam hozzá, mert almaecetem nem volt, a másikat meg túl erősnek találtam. A kombináció isteni volt. Mire a hús elkészült, a saláta hozzávalói összeértek, kerek ízt alkottak, és csak amúgy majszoltuk a férjemmel. Aki igényli, egyéb köretet (krumplipürét, rizst) is adhat mellé.
Pikáns bárányborda sárgarépasalátával
Hozzávalók 2 személyre: 1 kisebb darab bárányborda (kb. 6 bordacsonttal), 1 kávéskanál bors, 1 evőkanál aprított kakukkfű, 1 nagy cikk fokhagyma, 4-5 karika csípős paprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál barna cukor, 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 2-3 dl hús- vagy zöldségalaplé; a salátához: 35 dkg sárgarépa, 2 szál újhagyma, 1 nagy cikk fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, 3 evőkanál citromlé, 3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A bordát megtisztítjuk a hártyáktól, fölösleges zsiradéktól, majd megmossuk, szárazra törölgetjük, és alaposan megszórjuk borssal. A kakukkfüvet, a zúzott fokhagymát meg a finomra aprított csípős paprikát elkeverjük a sóval, cukorral, citromlével és olívaolajjal, majd egy ecset segítségével rákenjük a bordára. Hőálló tálba helyezzük, lefedjük, és min. 1-2 órán át (de egész éjszaka is lehet) hagyjuk pácolódni. Elkészítés előtt a hús alá öntjük a hús- vagy zöldségalaplevet, az edényt lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 40-50 percig pároljuk-sütjük, majd a hőtt 220 fokra emeljük, a fedőt levesszük, és kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük. A saláta előre elkészíthető. A sárgarépát meghámozzuk, majd egészben főni tesszük enyhén sós vízben. Amikor már megpuhult, de még nem esik szét, kiszedjük a főzőléből, azon forrón kb. 1/2 cm vastag karikákra vágjuk, és egy tálba tesszük. Mellédobjuk a csak kissé szétnyomott fokhagymacikket (tálalás előtt eltávolítjuk belőle), rászórjuk a finomra aprított újhagymát meg petrezselyemzöldet, sózzuk, illetve rálocsoljuk a citromlevet meg az olívaolajat. Jól összekeverjük, ha szükséges utánasózunk, és szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Néha felkavarjuk - és igyekezzünk nem felfalni időnap előtt. :) A pirosra sült pikáns báránybordával tálaljuk. Igazi húsvéti fogás is lehetne.
HÚSV. - 2014.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése