2013. november 2., szombat

Kakasos bográcsos sok zöldséggel

Ki mondta, hogy csak nyáron lehet bográcsozni? Ősszel is ugyanolyan kellemes dolog, és az étel talán még jobban is esik, mint nyáron... :)
Eddig nem voltunk nagy bográcsozók, mert .... Igazából nem is volt, hol bográcsozni, vagy ha mentünk valahová, a grillrácsot egyszerűbb volt bepakolni. De amióta van egy kert (májustól, de mi csak július óta "használjuk"), ahová rendszeresen kijárunk, ahol elég sok időt töltünk a meleg évszakokban, ahol szülinapot ünnepelünk, és hétköznapokat "pihenünk", ahol padlizsánt sütünk, meg zakuszkát főzünk, és amióta van egy 30 l-es üstünk, nos, azóta rendszeresen bográcsozunk. Készült már sima gulyás, mexikói csilis bab, zöldséggulyás, és múlt hétvégén ez a másik bográcsos, amibe egy egész kakast, meg többféle zöldséget főztem bele. Pörköltszerűen indítottam, de annál hígabbra főztem. A felhasznált zöldségek inkább leves felé "vitték" az ízét, ám ahhoz mégis túl sűrű volt. Mindenesetre, a házi majorság (baromfi) és a finom zöldségek megtették dolgukat: isteni egytálétel kerekedett belőle. Az adag hatalmas, mi négyen kétszer ettünk belőle (direkt két napra főztem), és még megmaradt 3 darab hús, a maradék levének pedig a kutyák örültek... :)


Kakasos bográcsos sok zöldséggel

Hozzávalók 7-10 személyre: 1 egész konyhakész házi kakas (1,5-2 kg) belsőségekkel együtt, 3 nagy hagyma, 1 csokor újhagyma, 2 nagy evőkanál libazsír, 3 teáskanál pirospaprika, 1 evőkanál darált paprika, só, bors; 3 nagy sárgarépa, 1,2 kg krumpli, 1 nagy zeller zöldjével együtt, 70-80 dkg karfiol.

Elkészítése: A hagymákatt felaprítjuk, és megdinszteljük a felforrósított libazsíron. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd hozzáadjuk a darált paprikát, és hagyjuk felrotyogni. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt kakast (a májat kivéve), felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst jól ellepi, megsózzuk-borsozzuk, és addig főzzük, amíg a hús jó félpuhára nem fő. Ekkor beletesszük a karikára (vagy felezett karikákra) vágott sárgarépát, 5-10 perc múlva a kockára vágott krumplit meg zellergumót, és amikor az egész majdnem megfőtt (kb. további 10 perc múlva), beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt, a májat, meg az összekötözött zellerleveleket. Még 5-10 percig főzzük, amíg a karfiol is megfő, de vigyázzunk, nehogy szétfőjön. A végén a zellerlevelet eltávolítjuk, és ha szükséges, utánasózunk, illetve borsozunk.

Megjegyzés: Miközben fő, ha szükséges, az elpárolgó folyadékot kicsinként pótoljuk. Az ételnek nem kell túl hígnak lennie (nem leves!), de azért legyen némi szaftja.

KAL - 2015.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése