Finom, laktató fogás. S bár van egy kis munkánk vele, mégis egyszerű a dolgunk.
Tormás
mozzarellával töltött csirkecomb fűszeres rizzsel
Hozzávalók 4
személyre: 4 egész csirkecomb, 15 dkg mozzarella sajt, 3 púpozott teáskanál
ecetes torma, só, bors, olaj; a páchoz: 1 kicsi hagyma, ½ diónyi gyömbér, 4-5
karika csilipaprika, ½ csokornyi petrezselyemzöld, ½ teáskanál só, ½ teáskanál
bors, ½ teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál víz, 1
teáskanál fehérborecet; a rizshez: 20 dkg hosszúszemű rizs, 4 evőkanál olaj, 1
szem szegfűszeg, 1 kis darabka csillagánizs, ½ teáskanál rózsabors, ½ citrom
héja, 2 dl fehérbor, 3 dl víz, 1 csapott evőkanál barna cukor, só.
Elkészítése: A
combokat megmossuk, megtörölgetjük, és szélesebb részeiknél a bőrt kissé
felfejtjük róluk. A pác hozzávalóit aprítógépbe tesszük, és sima krémmé
turmixoljuk. A pácot ráöntjük a csirkecombra, és kézzel alaposan bedörzsöljük
vele (a bőre alatt is). Félretesszük, és lehetőség szerint állni hagyjuk. A
mozzarellát lereszeljük, hozzáadjuk a tormát, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan
összekeverjük. A sajtos keveréket négyfelé osztjuk, és betöltjük a csirkecombok
bőre alá. Szépen eligazítjuk-lapítgatjuk. Egy hőálló tálat meglocsolunk kevés
olajjal, belehelyezzük a csirkecombokat, lefedjük, és kb. 40 percig sütjük 200
fokos sütőben, légkeverésen. Ezután a hőt 230 fokra emeljük, a fedőt levesszük,
és további 5-10 perc alatt a combokat szép pirosra sütjük. Amíg a hús sül,
elkészítjük a rizst is. Egy vastag aljú edényben felforrósítjuk az olajat,
beleszórjuk a száraz fűszereket, néhányszor megkavarjuk, majd hozzáadjuk a
reszelt citromhéjat is. Vigyázzunk, mert pillanatok alatt meg tud égni, ezért a
citromhéj után azonnal beleszórjuk a rizst is, és 1-2 percig állandóan
kavargatjuk. Felöntjük a cukorral ízesített borral, illetve a vízzel,
megsózzuk, majd közepes lángon hagyjuk felforrni. Ahogy felforrt, a lángot
minimumra vesszük, ha van, vasalátétet is helyezünk rá, és addig főzzük a rizst
lefedve, míg a folyadékot majdnem mind magába szívta. Ekkor a lángot elzárjuk, de
a fedőt nem vesszük le. Így hagyjuk a rizst teljesen megpuhulni. Az elkészült
csirkecombot a fűszeres rizzsel és tetszés szerinti salátával kínáljuk.
Megjegyzés:
Fontos, hogy attól kezdve, hogy felforrt, ne kavarjunk bele egyszer sem a
rizsbe, így lesznek szép pergősek a szemek.
FI - 2013/11
Amiben sajt van, bármilyen, az csak finom lehet:)
VálaszTörlés