2013. november 10., vasárnap

Tormás mozzarellával töltött csirkecomb fűszeres rizzsel


Finom, laktató fogás. S bár van egy kis munkánk vele, mégis egyszerű a dolgunk.


Tormás mozzarellával töltött csirkecomb fűszeres rizzsel

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb, 15 dkg mozzarella sajt, 3 púpozott teáskanál ecetes torma, só, bors, olaj; a páchoz: 1 kicsi hagyma, ½ diónyi gyömbér, 4-5 karika csilipaprika, ½ csokornyi petrezselyemzöld, ½ teáskanál só, ½ teáskanál bors, ½ teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál víz, 1 teáskanál fehérborecet; a rizshez: 20 dkg hosszúszemű rizs, 4 evőkanál olaj, 1 szem szegfűszeg, 1 kis darabka csillagánizs, ½ teáskanál rózsabors, ½ citrom héja, 2 dl fehérbor, 3 dl víz, 1 csapott evőkanál barna cukor, só.

Elkészítése: A combokat megmossuk, megtörölgetjük, és szélesebb részeiknél a bőrt kissé felfejtjük róluk. A pác hozzávalóit aprítógépbe tesszük, és sima krémmé turmixoljuk. A pácot ráöntjük a csirkecombra, és kézzel alaposan bedörzsöljük vele (a bőre alatt is). Félretesszük, és lehetőség szerint állni hagyjuk. A mozzarellát lereszeljük, hozzáadjuk a tormát, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. A sajtos keveréket négyfelé osztjuk, és betöltjük a csirkecombok bőre alá. Szépen eligazítjuk-lapítgatjuk. Egy hőálló tálat meglocsolunk kevés olajjal, belehelyezzük a csirkecombokat, lefedjük, és kb. 40 percig sütjük 200 fokos sütőben, légkeverésen. Ezután a hőt 230 fokra emeljük, a fedőt levesszük, és további 5-10 perc alatt a combokat szép pirosra sütjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a rizst is. Egy vastag aljú edényben felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a száraz fűszereket, néhányszor megkavarjuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is. Vigyázzunk, mert pillanatok alatt meg tud égni, ezért a citromhéj után azonnal beleszórjuk a rizst is, és 1-2 percig állandóan kavargatjuk. Felöntjük a cukorral ízesített borral, illetve a vízzel, megsózzuk, majd közepes lángon hagyjuk felforrni. Ahogy felforrt, a lángot minimumra vesszük, ha van, vasalátétet is helyezünk rá, és addig főzzük a rizst lefedve, míg a folyadékot majdnem mind magába szívta. Ekkor a lángot elzárjuk, de a fedőt nem vesszük le. Így hagyjuk a rizst teljesen megpuhulni. Az elkészült csirkecombot a fűszeres rizzsel és tetszés szerinti salátával kínáljuk.

Megjegyzés: Fontos, hogy attól kezdve, hogy felforrt, ne kavarjunk bele egyszer sem a rizsbe, így lesznek szép pergősek a szemek.

FI - 2013/11

1 megjegyzés:

Kati írta...

Amiben sajt van, bármilyen, az csak finom lehet:)

Related Posts with Thumbnails

2013. november 10., vasárnap

Tormás mozzarellával töltött csirkecomb fűszeres rizzsel


Finom, laktató fogás. S bár van egy kis munkánk vele, mégis egyszerű a dolgunk.


Tormás mozzarellával töltött csirkecomb fűszeres rizzsel

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb, 15 dkg mozzarella sajt, 3 púpozott teáskanál ecetes torma, só, bors, olaj; a páchoz: 1 kicsi hagyma, ½ diónyi gyömbér, 4-5 karika csilipaprika, ½ csokornyi petrezselyemzöld, ½ teáskanál só, ½ teáskanál bors, ½ teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál víz, 1 teáskanál fehérborecet; a rizshez: 20 dkg hosszúszemű rizs, 4 evőkanál olaj, 1 szem szegfűszeg, 1 kis darabka csillagánizs, ½ teáskanál rózsabors, ½ citrom héja, 2 dl fehérbor, 3 dl víz, 1 csapott evőkanál barna cukor, só.

Elkészítése: A combokat megmossuk, megtörölgetjük, és szélesebb részeiknél a bőrt kissé felfejtjük róluk. A pác hozzávalóit aprítógépbe tesszük, és sima krémmé turmixoljuk. A pácot ráöntjük a csirkecombra, és kézzel alaposan bedörzsöljük vele (a bőre alatt is). Félretesszük, és lehetőség szerint állni hagyjuk. A mozzarellát lereszeljük, hozzáadjuk a tormát, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. A sajtos keveréket négyfelé osztjuk, és betöltjük a csirkecombok bőre alá. Szépen eligazítjuk-lapítgatjuk. Egy hőálló tálat meglocsolunk kevés olajjal, belehelyezzük a csirkecombokat, lefedjük, és kb. 40 percig sütjük 200 fokos sütőben, légkeverésen. Ezután a hőt 230 fokra emeljük, a fedőt levesszük, és további 5-10 perc alatt a combokat szép pirosra sütjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a rizst is. Egy vastag aljú edényben felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a száraz fűszereket, néhányszor megkavarjuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is. Vigyázzunk, mert pillanatok alatt meg tud égni, ezért a citromhéj után azonnal beleszórjuk a rizst is, és 1-2 percig állandóan kavargatjuk. Felöntjük a cukorral ízesített borral, illetve a vízzel, megsózzuk, majd közepes lángon hagyjuk felforrni. Ahogy felforrt, a lángot minimumra vesszük, ha van, vasalátétet is helyezünk rá, és addig főzzük a rizst lefedve, míg a folyadékot majdnem mind magába szívta. Ekkor a lángot elzárjuk, de a fedőt nem vesszük le. Így hagyjuk a rizst teljesen megpuhulni. Az elkészült csirkecombot a fűszeres rizzsel és tetszés szerinti salátával kínáljuk.

Megjegyzés: Fontos, hogy attól kezdve, hogy felforrt, ne kavarjunk bele egyszer sem a rizsbe, így lesznek szép pergősek a szemek.

FI - 2013/11

1 megjegyzés:

Kati írta...

Amiben sajt van, bármilyen, az csak finom lehet:)