2014. január 17., péntek

Fokhagymás, rozmaringos halfilé

Megkívántam a halat. Először egy finom, ropogós bundás rántott szeletet gondoltam készíteni belőle, de mivel nem volt kukoricapelyhem, és a kedvem is elment a tojásos-maszatolós pepecselés gondolatától, hát gyorsan befűszereztem, tálba helyeztem, rászórtam néhány egyéb ízesítőt is, és sütőben megsütöttem. Nagyon finom lett. Mi kenyérrel és tejfölös fokhagymaszósszal ettük, de bármilyen körettel tálalható. Mondjuk, én valami rizst tudnék elképzelni mellé leginkább.



Fokhagymás, rozmaringos halfilé

Hozzávalók 4 személyre: 1,6 kg tőkehal- vagy merluciusfilé, só, bors, 1 kisebb fej fokhagyma, 2 ágacska friss rozmaring, 1 kisebb citrom, kevés olaj, csilipehely.

Elkészítése: A halat megszórjuk sóval és borssal. Hőálló tálba fektetjük, meglocsoljuk 2-3 evőkanálnyi olajjal, majd rászórjuk a cikkekre bontott, ám héjastól hagyott fokhagymát, a száráról lecsipkedett rozmaringleveleket, illetve kirakjuk felezett citromkarikákkal. kevés csilipelyhet szórunk rá, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megpároljuk, majd megemelve a hőt, grillfokozaton 5-10 perc alatt rápirítunk. Tetszés szerinti körettel, tejfölös fokhagymamártással kínáljuk. Köret nélkül, mártással és kevés barna kenyérrel húsnapon ehető.

EK - 2014/8
BA - 2015/2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése