2014. január 6., hétfő

Guacamoléval töltött ropogós kosárkák

Jómúltkoriban potom áron vettem sok avokádót. Volt érettebb és jó kemény is közöttük. A kemények éppen szilveszter tájékán váltak finom puhákká, így nem volt kérdéses, hogy őket is feláldozzuk a szilveszteri asztalon. :) A guacamole (számunkra) hagyományosan készült, hagymával, paradicsommal és petrezselyemzölddel.


Guacamoléval töltött ropogós kosárkák

Hozzávalók 12 darabhoz: 6 réteslap, 5 dkg tejföl, 5 evőkanál olaj vagy 5 dkg olvasztott vaj; az avokádóktémhez: 3 jó érett avokádó, 1/2 citrom leve, 1 kis fej lila hagyma, 1-2 paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, kevés fokhagymapor, 2-3 evőkanál olívaolaj; a díszítéshez: főtt fürjtojás, piros húsú paprika.

Elkészítése: A tejfölt alaposan összekeverjük az olajjal vagy az olvasztott vajjal. Leterítünk 2 réteslapot, megkenjük a tejfölös keverékkel, majd ráterítünk 2 másik réteslapot. Ezután is alaposan megkenjük olajos tejföllel, és befedjük az utolsó két réteslappal. Az eredményezett lapot ezután 12 felé osztjuk, és minden kis négyzettel kibélelünk egy-egy muffinsütő formát. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük. Az avokádó húsát kikaparjuk, azonnal meglocsoljuk citromlével, majd villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet meg a kis kockákra vágott paradicsomot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal meg fokhagymaporral. Végül belekeverjük az olívaolajat, alaposan összedolgozzuk, és szétosztjuk a megsült, kihűlt kosárkákban. Egy-egy karika főtt fürjtojással és egy-egy kis darabka piros paprikával díszítjük. Nagyon mutatós és finom hidegtál.

EK - 2014/7




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése