2014. február 14., péntek

Sült pisztráng sáfrányos rizzsel, vajas petrezselyemszósszal

Elég gyorsan elkészülő fogás, jó ütemezéssel kb. 40 perc alatt már ehető is.


Sült pisztráng sáfrányos rizzsel, vajas petrezselyemszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng (egyenként 25-30 dkg-osak), 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 2 csipetnyi szerecsendió, 5-6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 1,5 dl olaj; a rizshez: 2 evőkanál olívaolaj, 25 dkg rizs, pici sáfrány (6-7 szálacska), só; a szószhoz: 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, só.

Elkészítése: A rizzsel indítunk. Megpirítjuk a rizst az olívaolajon, majd felöntjük kb. dupla mennyiségű vízzel, enyhén megsózzuk, és hozzáadjuk a sáfrányt. Felforraljuk, majd mikor fölforrt, a lángot nagyon picire vesszük. 10-15 perc után a lángot elzárjuk, a rizst lefedjük, és hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet.
A fűszereket összekeverjük, és kívül-belül megszórjuk vele a halakat. Az olajat felforrósítjuk, és kettessével szép pirosra sütjük benne a lisztbe forgatott halakat. Papírtörlőre szedjük. A szószhoz fölforrósítjuk az olívaolajat, majd megolvasztjuk rajta a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, hagyjuk egyet-kettőt lobbanni, majd hozzáadjuk a citromlevet, és elkavarjuk. A halat tányérra tesszük, leöntjük petrezselyemszósszal, és sáfrányos rizst kínálunk mellé. Friss salátával is tálalhatjuk.

BA - 2015/11
KAL - 2015.

1 megjegyzés: