2014. március 22., szombat

Lazacszeletek fűszeres sült krumplival és medvehagymás tartármártással

Mondtam, hogy beindult a medvehagymás receptgyártás! :)
Ezt az ételt vacsorára ettük, de olyannyira finom és különleges, hogy méltó fogása lehetne bármelyik ünnepi menüsornak, így a húsvétinak is. Próbáljátok csak ki, egyet fogtok érteni velem! :)


Lazacszeletek fűszeres sült krumplival és medvehagymás tartármártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet konyhakész lazacfilé bőrével együtt (egyenként 20 dkg-osak), só, bors, 3 evőkanál olívaolaj; a körethez: 60 dkg krumpli, só, bors, szárított vagy friss rozmaring, olívaolaj; a mártáshoz: 1 tojás, 2 dl olaj, 2-3 teáskanál mustár, só, citromlé, 5-6 nagy evőkanál tejföl, 10-12 medvehagymalevél, 1-2 teáskanál porcukor.

Elkészítése: A lazacleleteket leöblítjük, papírtörlővel jól leitatjuk, majd megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. Félretesszük. A krumplit meghámozzuk, ujjnyi vastag hasábokra vágjuk, majd egy tálban jól befűszerezzük, illetve meglocsoljuk olajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük minél vékonyabb rétegben, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen kb. félórán át pároljuk-pirítjuk. Félóra után tetszés szerint rápirítunk. A mártáshoz először majonézt készítünk. Az egész tojást magas pohárba ütjük, ráöntjük az olajat, beleteszünk 1-2 teáskanál mustárt, 1-2 teáskanál citromlevet, megsózzuk, és botmixerrel kb. fél perc alatt sűrű majonézzé dolgozzuk. Tálba tesszük át, hozzáadjuk a maradék mustárt, a porcukrot meg a tejfölt, simára kavarjuk, majd sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Végül belekavarjuk a finomra aprított medvehagymát is. Amikor a mártással megvagyunk, és a krumpli is majdnem elkészült, az olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és belehelyezzük a lazacszeleteket bőrös felükkel lefelé. Vastagságuktól függően 2-3 perc után óvatosan átfordítjuk másik felükre is, és mérsékelt lángon készre sütjük (szintén 2-3 perc). Mielőtt kiszednénk őket, 1/2-1/2 percig az oldalukra is átfordítjuk, hogy ott is szépen megpiruljanak. Azonnal tálaljuk a sült krumplival és a mártással; fontos a jó időzítés.

Megjegyzés: Ha van rá lehetőségünk, inkább vadvízi lazacot válasszunk. Húsa sokkal tömörebb, aromásabb, kevésbé zsíros, mint a tenyésztett társáé. Nekem kétféle volt a halam, mert két különböző alkalommal vásároltam, és meglepő volt érezni a különbséget.

ÜNN. MENÜK - 2014.


1 megjegyzés: