... és "beütött" nálunk is a medvehagymaszezon!!! Indulhatnak a vele készült receptek! Már több is készült. Ez volt idén az első. Még útban hazafelé a piacról arra gondoltam, hogy egyszerűen medvehagymakrémlevest készítek, olyanról még úgysem hallottam (pedig látom, van jónéhány verzió a neten), de amit hazaérkeztem, és megláttam a hűtőben az édesköményt, már rögtön tudtam, hogy azt is felhasználom hozzá. Nem bántam meg. Érdekes, különleges nagyon finom íze lett a levesnek. Nagyobbik lányomnak annyira ízlett, hogy miután megkóstolt egy kanálnyit belőle, végignyúlt a földön azt bemutatandó, hogy menten elájul tőle. :D De tényleg, igazi ízorgia volt. :) Mindenki szerette a családban.
Medvehagymás édeskömény-krémleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 hagyma, 40 dkg (2 közepes) édeskömény, 2 evőkanál +1/2 dl olívaolaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1,5 dl joghurt, kb. 15 medvehagymalevél, só, esetleg citromlé; a tálaláshoz: személyenként 1-2 tojás.
Elkészítése: Felforrósítjuk a 2 evőkanál olajat, és üvegesre dinszteljük rajta a csíkokra vágott hagymát. Rádobjuk a szintén vékonyan felszeletelt édesköményt, enyhén megsózzuk, és gyakran kavargatva, egy-egy kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk. Botmixerrel simára turmixoljuk, és félretesszük. Felforrósítjuk a 1/2 dl olajat, beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Felöntjük a tejszínnel meg kevés vízzel, simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot meg az édesköménypürét, és további vízzel tetszés szerint hígítjuk. Miután jól kiforraltuk, belekeverjük a nagyon finomra aprított medvehagymát is, szükség szerint sózzuk még, illetve ízlés szerint citromlével savanyítjuk. Keményre főzött tojással tálaljuk.
Megjegyzés: Ha a levest nem tálaljuk azonnal, készítsük hígabbra, mert állás közben még sokat sűrűsödik. Ha mégis besűrűsödött, hígítsuk vízzel, de utána jól ki kel forralni, illetve sóval és citromlével utána kell ízesíteni.
KAL - 2016.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése