2014. április 10., csütörtök

Szarvaslábszár pirított kenyérkockákkal

Ezt az ételt még Ivóban készítettem az Erdélyi konyha munkatársainak találkozóján, februárban., Adél segítségével. Nagyon finom, különleges, igazi ünnepi fogás. Szarvaslábszár helyett természetesen borjú- vagy marhalábszárból is elkészíthető, bár azért nem ugyanaz lesz...


Szarvaslábszár pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók 4 személyre: 8 darab vastag, vörösborban pácolt szarvaslábszár, 1 liter száraz vörösbor, 2 nagy hagyma, 4 sárgarépa, 4 közepes paradicsom, 1 csokor szárzeller, 3 dl száraz fehérbor, 4 dl marhahúsleves, só, bors, 2 babérlevél, ½ dl olívaolaj, 2 evőkanál vaj; a körethez: 60 dkg szikkadtabb kenyér, só, bors, 1 teáskanál szárított, morzsolt  zsálya, 1-1,5 dl tej, 1 dl olaj, 5 dkg vaj; a tetejére: 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3-4 cikk fokhagyma, 1 citrom.

Elkészítése: A zöldségeket meghámozzuk és megmossuk, majd 2 paradicsom kivételével mindegyiket nagyjából azonos méretű hasábokra, szeletekre vágjuk. Az olajat és a vajat felforrósítjuk, majd rádobjuk a zöldséget, mellétesszük a babérlevelet, és kissé megdinszteljük. A párolt zöldséget tepsibe simítjuk, majd ráhelyezzük a borból kivett, lecsepegtetett lábszárszeleteket. Befedjük a maradék, szeletekre vágott paradicsommal, megszórjuk kevés sóval és borssal, illetve aláöntjük a fehérbort meg a húslevest. Lefedjük, majd 140 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 4 órára. Közben néhányszor ránézünk, nehogy elpárologjon alóla a folyadék. Ha szükséges, húslevessel vagy borral pótoljuk. 4 óra után, ha a hústű könnyen belemegy a húsba, elkészült. Ha nem, még hagyjuk párolódni. A körethez a kenyeret kis kockákra vágjuk. Megszórjuk ízlés szerinti sóval meg borssal és a zsályával, majd miközben állandóan kavarjuk, rálocsolgatjuk a tejet. Hagyjuk 10 percig állni, majd felforrósítunk kevés olajat és vajat, a fűszeres kenyérkockákat pedig kisebb adagokban megpirítjuk benne. Minden adag kenyér előtt teszünk kevés olajat és vajat a serpenyőbe. A petrezselyemzöldet és a fokhagymát nagyon finomra aprítjuk, a citromot lereszeljük. Együtt is aprítjuk még egy keveset, hogy minél jobban összekeveredjenek. A lábszárszeleteket a pirított kenyérkockákkal és a párolt zöldséggel tálaljuk, a húsok tetejét megszórjuk az illatos fűszerkeverékkel.

ÜNN. MENÜK - 2014.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése