Kissé továbbgondolt, újított "kiadása" a hagyományos salátaleves- túrós puliszka párosnak.
Medvehagymás
salátakrémleves tojásos túróspuliszka-gombóccal
Hozzávalók 4
személyre: 50 dkg salátalevél, 3 szál újhagyma, 3 szál új fokhagyma, 1 csokor
medvehagyma, 2 dl tejszín, só, citromlé, 3-4 evőkanál olaj; a gombóchoz: 1,5 dl
víz, 3-5 dkg kukoricadara, 10 dkg juhtúró, 3 főtt tojás, 1 nyers tojássárgája,
4-5 evőkanál zsemlemorzsa, bors, bő olaj.
Elkészítése: A salátát és a medvehagymát alaposan
megmossuk, az újhagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A fokhagymát és az újhagymát
felaprítjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az összevágott vagy
összetépkedett salátát, néhányszor átforgatjuk a hagymás olajon, majd
fölöntjük 2-3 pohár vízzel, megsózzuk, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig. Amikor a saláta összeesett,
hozzáadjuk a durvára darabolt medvehagymát, és összeturmixoljuk. Végül
fölöntjük a tejszínnel, vízzel tetszés szerint hígítjuk, és jól
kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük. A gombóchoz fölforraljuk a vizet,
kissé megsózzuk, majd állandóan kavargatva belefőzzük a kukoricadarát.
Hagyjuk langyosra hűlni, borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a villával
összetört juhtúrót, a finomra reszelt tojást, a nyers tojássárgáját,
illetve annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle. Diónyi gombócokká formáljuk. Bő olajban hirtelen aranybarnára
sütjük.
Ebben a formában a húsvéti asztal finom, különleges levese is lehet.
ÜNN. MENÜK - 2014.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése