Már lehet gyűjteni húsvétra az ötleteket. Az alábbi is nagyon jó: finom és nem utolsó sorban látványos is. A cukkiniba tekerés ötletét ITT láttam, a többi saját fejem után van. :)
Fürjtojásos-cukkinis
túróalagút
Hozzávalók 6
személyre: 1 közepes méretű cukkini, 20 dkg juhtúró, 30 dkg orda vagy ricotta,
8-10 keményre főzött fürjtojás, 4-5 vékony szelet sonka, 2 szál újhagyma, 1
csokor petrezselyemzöld, 15 g zselatinpor, 1 tojás, 2-2,2 dl olaj, 1 teáskanál
mustár, só, citromlé; a díszítéshez: saláta- és spenótlevelek, koktélparadicsom
Elkészítése: A cukkinit sajtszeletelővel vagy
zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk, lobogó vízben 10-15 másodpercig
forrázzuk, majd papírtörlőre szedjük, és hagyjuk kihűlni. Az egész tojásból, az olajból, a
mustárból, illetve kevés sóból meg citromléből magas falú pohárban botmixerrel
majonézt keverünk. A a juhtúrót és az ordát kézi
mixerrel összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a majonézt, valamint a szárával
együtt apróra vágott újhagymát és petrezselyemzöldet. A zselatinport
beáztatjuk 5 evőkanál vízbe, kis lángon megolvasztjuk, és hozzáforgatjuk a
masszához. Hűtőbe tesszük, hogy kissé dermedjen. A fürjtojást óvatosan megpucoljuk,
majd párosával egy-egy sonkaszeletbe tekerjük őket. Leterítünk egy fóliadarabot, és
egymás mellé fektetjük a cukkiniszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást.
A téglalap háromnegyedére rákenjük a túrós masszát, egyik hosszanti
oldalára pedig ráhelyezzük a sonkába tekert tojásokat. A fólia segítségével óvatosan
feltekerjük, két végét szorosra csavarjuk, és behajtjuk a tekercs alá,
majd hűtőbe tesszük, amíg teljesen meg nem dermed, és szépen szeletelhető
nem lesz. Koktélparadicsommal és saláta-, illetve spenótlevelekkel
díszítjük.
ÜNN. MENÜK - 2014.
Foarte frumoasa prezentarea si ma bucur ca ti-a placut si ai intervenit cu idei noi. Si eu am gasit la tine retete grozave.
VálaszTörlésDeci si-n Ardeal sunt zone unde se face drob si altele unde sunca este la loc de cinste.
La noi in familie sotul e maghiar si eu sunt romanca, deci se fac retete din ambele bucatarii, mai ales ca sotul meu si gateste, nu torturi si prajituri aceea e domeniul meu, dar la felul primcipal si supe / ciorbe el este sef.
Ma bucur ca am vorbit si ne mai auzim. Un sfarsit de saptamana cat mai placut!