2014. május 26., hétfő

Karalábéleves

Egy egyszerű kis karalábéleves, amiben a töltött karalábé "melléktermékét", azaz a kivájt karalábéhúst hasznosítottam. (Tudom, azt bele szokás főzni az ételbe, de nálam valahogy az nem passzolt.) Lehet hússal is készíteni, de így magában is nagyon finom, üdítő-melengető tavaszi-nyári leveske.


Karalábéleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 45 dkg karalábé (kb. 2 darab), 1-2 sárgarépa, 1 hagyma, 5 dkg rizs, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1-2 szál lestyán, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 3-4 evőkanál olaj, citromlé vagy almaecet.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott sárgarépát, és együtt dinszteljük tovább. A karalábét tetszés szerint daraboljuk, és azt is hozzáadjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a rizst, és addig főzzük tovább, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül a lisztet simára keverjük a tejszínnel és kevés vízzel, a leveshez öntjük, és jól kiforraljuk. Utánasózunk, citromlével ízesítjük, és megszórjuk finomra aprított lestyánnal és petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Ezt a levest „maradék” karalábéból készítettem. 6 darabból csináltam töltött karalábét, és azoknak a kivájt belsejét használtam fel hozzá.

KT - 2014/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése