2014. június 24., kedd

Csomboros nyári csorba

Kevés csont - némi hússal, zöldségek meg kevés fűszer, és máris kész egy ínycsiklandó, tápláló nyári leves. Jellegét a borscsfűszer adja meg, amit nálunk por formájában lehet kapni, de ennek híján korpaciberével vagy ecettel és lestyánnal lehet ízesíteni.


Csomboros nyári csorba

Hozzávalók 5-6 személyre: kb. 80 dkg húsos csont (nálam bárány és csirke vegyesen), 1 karalábé, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 2 nagy krumpli, 1 paradicsom, 1 hagyma, 2-3 szál friss csombor, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 1-2 evőkanál borscsfűszer (borş magic) vagy ecet, esetleg korpacibere és friss lestyán.

Elkészítése: A csontot főni tesszük hideg vízben. Miután fölforrt, lehabozzuk, enyhén megsózzuk, majd fedő alatt, közepes lángon félpuhára főzzük. Közben kockára vágjuk a zöldségeket, és finomra aprítjuk a zöld fűszereket. Ekkor beletesszük a karalábét, 5 perc főzés után a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret a zellert meg a hagymát, további 5 perc után pedig a krumplit és a paradicsomot. Addig főzzük, míg minden teljesen meg nem puhul. Végül beletesszük a zöld fűszereket és a borscsfűszert, majd ha még szükséges, sóval és ecettel ízesítjük tovább. Tálaláskor beletesszük a csontról lefejtett és kockára vágott húst is.

EK - 2014/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése