2014. június 25., szerda

Áfonyás-ordás kavart sütemény

Ezt a süteményt is (a másik ez volt) a nagylányom születésnapjára készítettem, nagyon finom lett. A recept a fölöttem lakó szomszédasszonytól van, és 15 kanalas sütiként lehet, hogy többen ismeritek. Én a kanálnyi adagokat lemértem mérleggel, így pontosabb mértékegységeket tudok megadni. A cukor mennyisége is több volt a tésztában (30 dkg), szerintem azonban ennél édesebbre végképp nem kell. Próbáljátok ki ti is. A fotót nézzétek el, csak gyorsan kattintottam egyet a megpakolt tányérról, nem volt időm cicomázni a dolgokat. Attól még ugyanolyan finom. :) 


Áfonyás-ordás kavart sütemény

Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 1,5 dl tej, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 1,5 dl olaj, 2 evőkanál kakaó, 30 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor; továbbá: 50 dkg orda (vagy ricotta), 3 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 15 dkg áfonya, 1 evőkanál búzadara.

Elkészítése: A tojást habosra kavarjuk a cukorral meg a sóval, majd rendre hozzáadjuk a tejet, az olajat, a kakaót meg a sütőporral elkevert lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt kb. 28*37 cm-es tepsibe simítjuk. Az ordát elkeverjük a kétféle cukorral, kézi mixerrel jó krémesre dolgozzuk, majd kisebb halmokban a nyers tésztára pakoljuk (kissé el is simíthatjuk). A megmosott, jól lecsepegtetett áfonyát összeforgatjuk a búzadarával, majd eloszlatjuk a sütemény tetején. 180 fokos sütőben 25-35 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: Orda helyett - ha valaki nem szereti - túróval is készíthető, illetve meggyel, cseresznyével vagy bármilyen más gyümölccsel kipróbálható. Eredetileg nem is volt benne gyümölcs, az az én hozzáadott pluszom a recepthez. :) 

FI - 2014/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése