2014. június 12., csütörtök

Étcsokoládés meggylekvár (fruktózzal)

Ismét meggyes lekvár, de most étcsokoládéval ízesítve. Az étcsoki normál volt, azaz cukorral készült, ám ennél a gyümölcsmennyiségnél eléggé elenyésző volt a cukor aránya. Ennyitől a férjemnek szerencsére nem lesz baja. A további édesítést fruktózzal oldottam meg. Persze, aki egyáltalán nem eheti a cukrot, akkor a neki megengedett csokoládéval ízesítse ezt a lekvárt. 


Étcsokoládés meggylekvár (fruktózzal)

Hozzávalók: 1,7 kg meggy (tiszta tömeg, kimagvalás után), 25 dkg fruktóz, 20 dkg étcsokoládé, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A kimagvalt meggyet tetszés szerint ledaráljuk vagy botmixerrel pürésítjük, és odatesszük főni. Miután fölforrt, kb. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a fruktózt, és együtt is főzzük 10-15 percig. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tördelt étcsokoládét, állandóan kavargatva hagyjuk, hogy jól megolvadjon benne, majd félrevesszük a lángról, és belekavarjuk a szalicilt. Forrón üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Cukorral is készíthető. És édesebbre is, de mi nem szeretjük a túl édes dolgokat. 

BEF-ELTEV. - 2014.

2 megjegyzés:

  1. Én keserű csokival készítettem a tavaly, nagyon, de nagyon tetszett, étcsokival is finom lehet, az biztos.

    VálaszTörlés
  2. Hát ez is inkább keserű, mint édes, és magas kakaótartalmú volt, ezért nekünk nagyon bejött, ilyen idén is fog készülni. :)
    Mulass jól! ;)

    VálaszTörlés