Ismét meggyes lekvár, de most étcsokoládéval ízesítve. Az étcsoki normál volt, azaz cukorral készült, ám ennél a gyümölcsmennyiségnél eléggé elenyésző volt a cukor aránya. Ennyitől a férjemnek szerencsére nem lesz baja. A további édesítést fruktózzal oldottam meg. Persze, aki egyáltalán nem eheti a cukrot, akkor a neki megengedett csokoládéval ízesítse ezt a lekvárt.
Étcsokoládés meggylekvár (fruktózzal)
Hozzávalók: 1,7 kg meggy
(tiszta tömeg, kimagvalás után), 25 dkg fruktóz, 20 dkg étcsokoládé, késhegynyi
szalicil.
Elkészítése: A kimagvalt meggyet tetszés szerint ledaráljuk vagy
botmixerrel pürésítjük, és odatesszük főni. Miután fölforrt, kb. 5 percig
főzzük, majd hozzáadjuk a fruktózt, és együtt is főzzük 10-15 percig. Ekkor
hozzáadjuk a darabokra tördelt étcsokoládét, állandóan kavargatva hagyjuk, hogy
jól megolvadjon benne, majd félrevesszük a lángról, és belekavarjuk a
szalicilt. Forrón üvegekbe
adagoljuk, ledugaszoljuk, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk
kihűlni.
Megjegyzés: Cukorral is készíthető. És édesebbre is, de mi nem szeretjük a túl édes dolgokat.
BEF-ELTEV. - 2014.
BEF-ELTEV. - 2014.
Én keserű csokival készítettem a tavaly, nagyon, de nagyon tetszett, étcsokival is finom lehet, az biztos.
VálaszTörlésHát ez is inkább keserű, mint édes, és magas kakaótartalmú volt, ezért nekünk nagyon bejött, ilyen idén is fog készülni. :)
VálaszTörlésMulass jól! ;)