2014. június 27., péntek

Feketeribizli-áfonyalekvár (fruktózzal)

Ez egy nagyon eltalált, finom lekvár lett, érdekes kombinációt eredményez a két fekete bogyó találkozása. Ez egy alapverzió, ezt aztán lehet ízesíteni ezzel-azzal, leginkább talán a rumot tudnám elképzelni benne. No, de majd legközelebb, ez ugyanis még tavalyi főzet. :) 


Feketeribizli-áfonyalekvár (fruktózzal)

Hozzávalók: 40 dkg feketeribizli, 40 dkg áfonya, 20 dkg fruktóz.
Elkészítése: A ribizlit leszemezzük, majd az áfonyával együtt jól megmossuk. Tiszta, hibátlan zománcú edénybe tesszük, aláöntünk kb. 2 dl vizet, és néha megkavarva felforraljuk. Kis lángon főzzük 10-15 percig, majd hozzáadjuk a fruktózt, és további 10-15 percig főzzük. A lekvárt forrón kisméretű üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk őket, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Fontos kisebb üvegekbe tenni a lekvárt, hogy felbontás után 1-2 nap alatt elfogyjon. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után könnyen megromolhat. Ha valaki mégis biztosabbnak érzi a tartósítószer használatát, akkor minden üveg tetejére borsszemnyi szalicilt szórjon.


BEF-ELTEV. - 2014.

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon fincsi lehet! Külön-külön mindkettőt szeretem, együtt talán még finomabbak is :-)

    VálaszTörlés