Hagymalevest egy volt osztálytársamnál ettem legelőször, grízzel sűrítette és virslikarikákat dobott bele. Azóta ritkán, de rendszeresen készítem én is. Most póréhagymával próbáltam ki, és egy kicsit gazdagítottam tejföllel is. Nagyon finom lett. Télen-nyáron készíthető, és gyorsan megvan. És jólesik egy kis változatosság.
Virslis póréhagymaleves
Hozzávalók 5-6
személyre: 3 közepes vöröshagyma, 2 karcsú szál póréhagyma, olaj, 1 evőkanál
liszt, 1 evőkanál búzadara, 8 szál virsli, 1,5 dl tejföl, 1 csokor
petrezselyemzöld, só, citromlé.
Elkészítése: A
hagymát finomra aprítjuk, a póréhagymát méretétől függően kettőbe vagy négybe
hasítjuk, majd felaprózzuk szárával együtt. Olajat hevítünk, megdinszteljük
rajta a hagymát, majd rászórjuk a lisztet, és állandóan kavargatva fölöntjük kb.
2 liternyi hideg vízzel. Miután fölforrt, beledobjuk a póréhagymát, megsózzuk,
és addig főzzük, míg a hagyamafélék meg nem puhulnak. Ekkor beleszórjuk a
búzadarát, illetve beletesszük a karikára vágott virslit, ha szükséges, további
vízzel hígítjuk, majd jól kiforraljuk, miközben a leveshez adjuk a kevés forró
lével elkevert tejfölt is. Félrehúzzuk a lángról, szükség szerint utánasózunk,
illetve nagyon kevés citromlével ízesítjük, és megszórjuk aprított
petrezselyemzölddel. Csípős paprikát kínálunk mellé.
Megjegyzés: A
levesnek nem kell savanyúnak lennie, csak a hagyma édességét ellensúlyozzuk
kevés citromlével.
KT - 2014/11
KT - 2014/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése