2014. október 30., csütörtök

Zsályás-kurkumás sütőtökkrémleves

 Nagylányom megkóstolta, nyaminak nevezte, kért belőle, majd néhány kanálnyi után azt mondta, mégsem annyira finom. És a másik kettőnek sem ízlett. Pedig nagyon finom lett. Így az a "megerőltető" feladat várt rám, hogy nekem kellett megenni az egészet. Becs'szó, egyáltalán nem bántam. Próbáljátok ki, és akkor elhiszitek nekem...


Zsályás-kurkumás sütőtökkrémleves csilis balzsamecetkrémmel

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 vékony póréhagyma vagy 1 hagyma, 8-10 friss vagy szárított zsályalevél, 1 mokkáskanál kurkumapor, 50 dkg sült sütőtökhús, 1-1,5 dl tejszín, víz, só, bors, citromlé, olaj; a balzsamecetkrémhez: 1 kisebb csípős paprika, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, só.

Elkészítése: A póréhagymát finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés felforrósított olajon. Rádobjuk a felaprított zsályaleveleket, rászórjuk a kurkumát, egyet-kettőt kavarunk rajta, és azonnal fölöntjük 2 dl forró vízzel. Hagyjuk főni, amíg zsírjára nem kezd sülni. Ekkor beletesszük a darabokra vágott sütőtökhúst, hozzáöntünk kevés vizet, és botmixerrel az egészet simára dolgozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd további vízzel tetszés szerinti sűrűségűre hígítjuk. Jól kiforraljuk, majd citromlével igazítunk egy keveset az ízén. Az olívaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a felaprított csípős paprikát, egyet kavarunk rajta, és félre is vesszük a lángról. A mézet simára keverjük a balzsamecettel meg kevés sóval, majd fokozatosan belekeverjük a csípős olajat is. Aki csípősebben szereti, a paprikadarabokat is benne hagyhatja. Tálaláskor a levesre kevés balzsamecetkrémet locsolunk. Így kerek a leves íze.

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése