2014. október 30., csütörtök

Céklás-meggyes "pinkie"

Merthogy igazából brownie, de mivel fehér csokoládéval készült, és szép rózsanszínű lett a piros hozzávalóktól, hát nem logikus, hogy "pinkie" a neve? Ott volt a céklám, és gyorsan (!!!) brownie-t akartam sütni vele. De aztán eszembe jutott, mi lenne, ha fehér csokoládéval kombinálnám? És lőn. Előre szólok: töményen csokoládés!!! És előre szólok: addiktív is!!! A cékla szép színt kölcsönöz neki, a meggyszemek pedig enyhén ellensúlyozzák az amúgy édes (de nem túlzottan) süteményt. Ezúttal normál fehér csokit használtam hozzá, további édesítésként pedig azért került fruktóz bele, mert nekem csak ilyenem van itthon. :) Igazából a normál brownie-receptem szerint készítettem, csak adaptáltam kissé a változtatásokhoz. :) Azt ajánlom, a lehető leggyorsabban próbáljátok ki!!!


Céklás-meggyes "pinkie"

Hozzávalók kb. 35*25 cm-es tepsihez: 40 dkg nyers cékla, 15 dkg kimagozott meggy (fagyasztott), 30 dkg fehér csokoládé, 20 dkg vaj, 5 nagy tojás (6, ha kisebbek), 15 dkg fruktóz vagy 20 dkg cukor, 22 dkg liszt.

Elkészítése: A céklát meghámozzuk, lereszeljük a nagylyukú reszelőn, és 2-2,5 dl vizet apránként aláöntve, gyakran kavargatva kb. 20 perc alatt megpároljuk. ezután botmixerrel kissé összetörjük. A vajat és az összetördelt csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a céklapürét, és jól eldolgozzuk. Az egész tojásokat kézi mixer segítségével habosra verjük a fruktózzal/cukorral, majd beleforgatjuk a meggyet, a csokoládés-céklás keveréket, és végül a lisztet. óvatos mozdulatokkal alaposan összeforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 8-10 percig, majd a hőt 160-170 fokra csökkentve sütjük további kb. 10 percig. Akkor jó, ha enyhe nyomásra még kissé nyersnek tűnik. (Nem lesz az.)

Megjegyzés: Ha valakinek főtt céklája van elfekvőben, természetesen, azzal is készítheti: lereszeli, kissé összemixeli, és mehet minden tovább a leírtak szerint.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése