2014. november 19., szerda

Meggyes sárgarépatorta tojás nélkül

Elkapott az évvégi gépszíj. Nem tudok napirendre térni a dolgaim fölött, pedig igyekszem mindent jól beosztani, megszervezni. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. A receptek és a fotók csak gyűlnek, gyűlnek...
Ezt a süteményt ma este készítettem vacsorára. Langyos tejjel fogyasztottuk, isteni volt.
A recept alapját már nagyon régen találtam Kálmán Renáta oldalán - azóta többször elkészült nálam ilyen-olyan variációkban, ízesítésben. Most éppen meggyet, kakaót és rumkivonatot tettem bele, így éppen csak az állaga hasonlított az eredeti receptre. Így is nagyon finomra sikerült, bár aki édesebb szájú, az tegyen bele nyugodtan 15-20 dkg mézet vagy cukrot.


Meggyes sárgarépatorta tojás nélkül

Hozzávalók 22 cm-es formához: 20 dkg fagyasztott meggy, 5 dkg méz, 7 dkg fruktóz, 20 dkg reszelt sárgarépa, 2,3 dl víz, 1,2 dl olaj, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1,5 evőkanál kakaópor, 2 mokkáskanál szüdabikarbóna, 1/2 mokkáskanál só, 1 evőkanál rumkivonat.

Elkészítése: Egy lábosba tesszük a meggyet, az édesítőket, a sárgarépát, az olajat meg a vizet, kavargatva fölforraljuk, majd kb. 5 percig főzzük tovább szintén kavargatva. Ezután félrevesszük a lángról, hagyjuk langyosra hűlni, majd belekavarjuk a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát meg a sót, illetve végül a rumkivonatot. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig légkeverésen, majd a hőt 160 fokra csökkentve hagyjuk a sütőben még 10 percig. Kevés porított fruktózzal (porcukorral) megszórva kínáljuk. Vacsorára, reggelire pl. tejjel, ünnepibb alkalomkor tejszínhabbal is kínálhatjuk.

EK - 2015/1


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése