2014. december 18., csütörtök

Fish&chips, avagy rántott hal sült krumplival és remuládmártással

Hogy mennyire hajaz az angolok eredeti fish&chips-ére, nem tudom, de nem is érdekel, hiszen - most kerestem egy kicsit rá - ebből is annyiféle létezik, ahány készítő. Amikor csináltam, én a saját fejem után mentem, nem néztem utána semmiféle receptnek. A mártással nagyon jól harmonizált, bár a család felének nem volt szüksége rá, elég volt a citromlé. :)
A hal ponty volt, nemrégiben fogott, bözödi ponty. Két szép példányt vettünk meg férjem munkatársától, a nagyobbikból lett több, mint 1 kg filé, a kisebbikből, illetve a nagyobbik csontos részeiből halászlevet főztünk még akkor frissen, a kertben. (Mondjuk, most jöttem rá, hogy bármennyire is szeretem a halat, a halászlé nem az én ízvilágom.)


Fish & chips, avagy rántott hal sült krumplival és remuládmártással

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 kg pontyfilé, só, bors, 5 tojás, 5 csapott evőkanál liszt, bő olaj; a csipszhez: 1 kg krumpli, só, olaj; a mártáshoz: 1/2 dl tej, 1 dl olaj, 1 evőkanál mustár - azaz 1 adag tejmajonéz, 1,5 dl joghurt, 2-3 evőkanál zsíros tejföl, 1 kisebb lila hagyma, 1-2 savanyú uborka, só, bors, porcukor; a tálaláshoz: citrom.

Elkészítése: A halat kb. 3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 1/2 mokkáskanálnyi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan belekavarjuk a tojássárgáját és a lisztet. Kevés borssal ízesítjük. Bő olajat forrósítunk, a halszeleteket belemártjuk a tojásmasszába, és a forró olajban aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük lecsepegni. Közben a meghámozott, hasábokra vágott krumplit is aranysárgára sütjük bő olajban, majd enyhén megsózzuk. A mártáshoz a tejet, az olajat meg a mustárt magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel néhány másodperc alatt sűrű majonézzé dolgozzuk. (Ha esetleg híg lenne, töltsünk még kevés olajat hozzá, és dolgozzuk össze.) Ezután tálkába tesszük át, simára keverjük a joghurttal meg a tejföllel, hozzáadjuk a finomra reszelt savanyú uborkát és hagymát, sóval, borssal, illetve kevés porcukorral ízesítjük, és jól összekavarjuk. A halszeleteket sült krumplival, remuládmártással, illetve citromszeletekkel tálaljuk.

EK - 2018/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése