2015. január 3., szombat

Csirkepaprikás zabos puliszkával

A két ünnep között főztem ezt a finom ételt. A paprikás íze arra a "mártásra" emlékeztetett, amit gyerekkoromban mamám szokott főzni, igaz, házi csirkéből, de ez is megtette. A puliszka annál az egyszerű oknál fogva lett "zabos", hogy utolsó pillanatban vettem észre, nincs elég kukoricalisztem, és muszáj volt sűríteni még a puliszkát. De meglepően finomra sikeredett, a zabtól krémesebb, édeskésebb lett, szóval teljes siker volt.


Csirkepaprikás zabos puliszkával

Hozzávalók 4 személyre a paprikáshoz: 8-10 csirkealsócomb, 3 nagyobb hagyma, ½ dl olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 1-1,5 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors; a puliszkához: 1 liter víz, 1 teáskanál só, 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zabliszt vagy zabkorpa.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk a felforrósított olajon, majd megszórjuk pirospaprikával, és fölöntjük 1-2 dl vízzel. Főzzük, míg zsírjára nem sül, ekkor beletesszük a csirkecombot, megszórjuk sóval meg borssal, és jól átforgatjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi, majd fedő alatt készre főzzük. A lisztet simára keverjük a tejjel, és a pörkölthöz öntjük; néhány perc alatt jól kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró mártással, és az ételhez adjuk. Beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet, egyet-kettőt lobbantunk rajta, és félreveszsük. A puliszkához a vizet fölforraljuk, magsózzuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a liszteket. Sűrűre főzzük, majd a paprikással tálaljuk. Hordós savanyúságot kínálunk mellé. 

FF - 2015/1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése