Olyan jól elképzeltem az ízét már jó előre, és beváltotta a hozzáfűzött ígéreteket. A férjem még nem igazán tudott megbékélni a különféle krémlevesekkel, de sebaj, annál több jut nekem. A nagylányom is szerette. :) A kicsi.... már nem emlékszem. S bár a neve nem szól róla, azért krumpli van benne, sőt, lényeges alapanyaga a levesnek. Liszt vagy egyéb sűrítő anyag nincs benne, csak maguk a zöldségek. Vigyázat! A kurkuma nagyon meg tudja festeni az eszöközöket, amelyekkel dolgozunk, nekem azóta is valami sárgás-zöldesben foszforeszkál a botmixerem vége. :D
Sárgarépa-krémleves
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sárgarépa, 40 dkg krumpli, 1
teáskanál kurkumapor, 1 teáskanál római kömény, ½ teáskanál koriandermag, ½
teáskanál köménymag, 5-6 cikk fokhagyma, 3 dl joghurt, só, bors, 5-6 evőkanál
olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet; a tálaláshoz: csiliolaj, pirított
csirkecsíkok (elhagyhatók).
Elkészítése: Meghámozzuk a sárgarépát, a krumplit meg a
fokhagymát. A koriandert, a köményt meg az édesköményt mozsárban jól
összetörjük. A sárgarépát nagyobb kockákra vágjuk, és rádobjuk a fölforrósított
olívaolajra. Állandóan kavargatva dinszteljük egy keveset, majd rászórjuk a
kurkumát, elkeverjük, és fölöntjük kevés forró vízzel. Fedő alatt, az elpárolgó
folyadékot kicsinként pótolva félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a krumplit
meg a fokhagymát, illetve a mozsárban összetört fűszereket, enyhén megsózzuk,
és fölöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt addig főzzük, míg
minden teljesen meg nem puhul. Ekkor a leve nagyrészét leöntjük, félretesszük,
a zöldségeket pedig botmixerrel pürésítjük. A joghurtot simára keverjük kevés
forró lével, majd a zöldségpüréhez öntjük. Ha hígabbra szeretnénk, leszűrt
alaplével hígítjuk. További sóval, illetve kevés balzsamecettel ízesítjük.
Tálaláskor csiliolajjal (olajban kissé megdinsztelt csípős paprika) locsoljuk
meg, vagy pirított csirkemellcsíkokkal tálaljuk.
Megjegyzés: A csiliolaj és a hús elhagyható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése