Igen, igen, tudom, hogy lejárt a farsang, de hol írja, hoyg fánkot csak farsang idején lehet készíeni?! Sőt, nálunk kimondottan nyári finomság volt a fánk, mert ugyebár sok plusz meleg nélkül is kivitelezhető. :) No meg, ezek a fánkocskák még jócskán a farsang idején készültek, csak a dokumetálásuk húzódott el mostanig. Az a fajta desszert, ami kimondottan frissen jó igazán. Másnap is megehető, de már nem akkora az élvezet. Az ivói Erdélyi konyhás hétvégére készítettem, és mind a kb. 100 darab elfogyott, amiben jelentős szerepet játszott Ottis két fia, Ákos és Kende.
Annyit még tudni kell, hoyg ilyen minifánkocskáknak ez hatalmas adag. Sima családi fogyasztásra a feltüntetett adagnak a fele is bőven elég. A citromkrém pedig..... fenséges volt, szenzációs! Egyszer volt egy próbálkozásom vele, de valami nem volt rendben, ha jól emlékszem. Azóta sem próbálkoztam vele mostanig. Most viszont arra gondoltam, hogy milyen isteniek lennének a kis falatnyi fánkocskák, amelyek tele vannak savanykás citromkrémmel! Nos, ebből megvalósult a fánk és a krém is - méghozzá Meyer citromból, csak a töltés nem. De mártogatva is szuper volt. Ha valakinek azonban van ideje, akkor habzsákba tölti a krémet, és valamilyen hegyesebb cső segítségével megtölti vele a fánkocskákat.
Fánkocskák lemon curd-dal/ citromkrémmel
Hozzávalók kb. 100 darabhoz: 70 dkg liszt, 1 csapott teáskanál só, 7 dkg cukor, 6 dkg vaj, 7 g szárított élesztő, 3 kicsi tojás, 2 dl tej, 90 ml víz; a sütéshez: bő olaj; a krémhez: 4 Meyer citrom, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 4 házi tojás, csipetnyi só; a tálaláshoz: porcukor.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk (kézzel vagy géppel), és hagyjuk duplájára kelni. Miután megkelt, a tésztát kisebb darabokra vágjuk, a darabokat pedig vékony rudakká sodorjuk. A rudakat végül késsel kb. 2 dkg-os darabkákra vágjuk, és ujjbegyeinkkel mindegyiket kissé megformázzuk, hogy szép gömb alakúak legyenek. Félretesszük őket (sorjában, hogy ne keveredjenek a korábban gömbölyítettek a későbbiekkel), és megformázzuk az egész tésztát, csak azután fogunk neki sütni. Így van idejük az első daraboknak is kelni egy keveset. Miközben a fánkocskákat gömbölygetjük, fölforrósítjuk az olajat, majd közepes lángnál, hogy jól átsülhessenek, mindkét oldalukon megsütjük. Azonnal megszórjuk kevés porcukorral és hagyjuk őket kihűlni. A krémhez előkészítünk két edényt, amelyek beletalálnak egymásba. A nagyobbikba vizet öntünk és fölforraljuk. A másikba beletesszük az egyik jól megsikált citrom lereszelt héját, illetve az összes citrom levét. Elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót meg a vajat, és a másik edényre helyezzük. Kevergetve addig forrósítjuk, míg a vaj meg nem olvad. A tojásokat egy tálban alaposan fölverjük, majd kanalanként elkezdjük hozzáadagolni a forró vajas-citromos keveréket. Mikor már több, mint felét hozzáadagoltuk, a tojásos részt átöntjük a sima citromos részhez, visszatesszük a gőz fölé, és fakanállal vagy habverővel folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg puding sűrűségűvé nem válik. MIután kihűlt, vékony cső és habzsák segítségével megtölthetjük vele a fánkokat, vagy a fánkocskák mellé kínáljuk, mártogatósként.
BA-2016/EX.
KAL - 2016.
Jó más tollával..ízé táljával meg terítőjével... ékeskedni, mi?? :P :D
VálaszTörlésNaná, hogy igen! :) De közpréda volt minden, úgyhogy kihasználtam. :) És, kikérem magamnak: a krém az eredeti tálkájában van, ami az enyém! :P :D
VálaszTörlés