Ne nézzetek nagyot! Nem vettünk tudomást az elmúlt éjszakai esőről, hittünk a kis erőtlen napsugárnak, felszerelkeztünk gumicsizmákkal, és elindultunk a kertbe. Ott viszont, nagy meglepetésünkre igazából még sár sem volt, és az erőtlen napsugarak is szép tavaszi napsütéssé változtak, így egy csodálatos koradélutánban volt részünk. Mire ettünk, és elkezdtünk kávézni, igaz, elbőjt a nap, és 15-20 perc múlva már esett az eső, de ami addig volt, megért mindent. Kár és vétek lett volna benn tölteni ezt a napot. :) Grillezésre készültem fejben, és reggel, amikor néztem, mit lehetne grillezni, csak 1 csomag csirkemájat találtam a fagyaszóban, amiből hathatós időn belül grillezni is lehetne valamit. Előkészítettem a saláta hozzávalóit is (a spenótot, rukkolát itthon mostam meg), bepakoltam, és már indulhattunk is. Szalonnába tekert csirkemájban gondolkodtam. Aztán menet közben más ötletem is jött. És meg is valósítottam. Nagyon ízlett mindenkinek. :) Kár, hogy elég kicsi adag volt. Még szerencse, hogy nem voltunk túl éhesek, különben meg sem kottyant volna! :) Az adagot duplán írom, vagyis mi ennek felét készítettük.
Grillezett csirkemáj kétféleképpen
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemáj, 20-30 dkg házi szalonna nagyon vékonyra szeletelve, 2 narancs, 4-5 cikk fokhagyma, bor, őrölt kömény; a salátához: 25 dkg spenót, 25 dkg rukkola, 2 kisebb kápia paprika, 2 narancs, 1/2 citrom leve, só, olívaolaj.
Elkészítése: A csirkemájakat kettévágjuk, nagyobbik lebenyüket pedig megszórjuk kevés borssal, és szorosan belecsavarjuk egy-egy vékony szelet szalonnába. Felforrósított grillrácson mindkét oldalán piros-ropogósra sütjük. Alufóliából tálcát készítünk: az alufóliát több rétegbe hajtjuk (4-5 réteg), majd széleit szintén behajtjuk, hogy megerősítsük. Végül a vastag széleket felhajtjuk merőlegesre, és a sarkoknál összecsípjük. A maradék szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk, és háromnegyedét szétszórjuk a fóliatepsi alján. Vékonyan fölszeleteljük a narancsokat, és a szeleteket ráterítjük a szalonnára, befedve a "tepsit". Minden narancsszeletre egy-egy májdarabot helyezünk, megszórjuk borssal és őrölt köménnyel, vékonyra szeletelt fokhagymakarikákat szórunk rá, és eloszlatjuk rajta a maradék szalonnát. A tepsit befedjük alufóliával, majd ráhelyezzük a felforrósított rácsra, és a hő erősségétől függően 10-15 percig hagyjuk sülni. A salátához a zöldeket alaposan megmossuk, és hagyjuk megszikkadni. A kápiát vékonyan felkarikázzuk, a narancsot késsel meghámozzuk (fontos, hogy a fehér hártyáját is leszedjük), és először szeletekre, majd darabokra vágjuk. Megszórjuk sóval, és meglocsoljuk citromlével, illetve olívaolajjal.
Megjegyzés: Ha van, egyszerhasználatos alumíniumtepsit is használhatunk.
Salátacentrifuga híján sem kell aggódni, illetve víztől csöpögő salátát enni. A salátafélét tegyük egy tiszta konyharuha közepére, fogjuk össze a széleit, és néhányszor forgassuk meg a fejünk fölött. Ja, hogy ez kertben működik csak? Dehogy, én otthon is így csinálom: kihajolok a konyhaablakon, és magam előtt "propellerezek" vele. Hogy a szomszédok mit gondolnak? Kit érdekel? :D :P
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése