2015. március 17., kedd

"Reszelt" torma

És azért van idézőjelben, mert igazából nem is látott reszelőt ez a torma, hanem csak az aprítóm késével találkozott. Szuper alternatívája ez a reszelésnek, hisz percek alatt megvan, könnyen, könnyek nélkül - nem kell sírnunk mellette félórát-órát.
Anyósom mindig keveri sárgarépával a reszelt tormát, hiszen így is bőven erős, mégis kissé tompul az a nagyon-nagyon vad tormaíz. Én most készítettem egy hagyományos változatot - sárgarépával - és keresztfiam javaslatára egy almával kevert változatot. A a maradék sima fehér aprított-ízesített tormát pedig egy különleges salátához használtam fel. De arról majd később.

Aprított torma - alaprecept

A tormát alaposan megmossuk, meghámozzuk, kivágunk belőle minden esetleges fekete vagy barna foltot, és újra megmossuk. Aprítógépünk méretétől függően kisebb vagy nagyobb darabokra vágjuk, és nem túl nagy adagokban, egy-egy kevés vizet adagolva hozzá összeaprítjuk. Az így nyert aprított tormát ezután sóval, cukorral és ecettel ízesítjük, illetve fölöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A továbbiakban keverhetjük reszelt sárgarépával vagy almával, vagy felhasználhatjuk különféle mártásokhoz, salátákhoz.

FI - 2015/4



Sárgarépás és almás torma

Hozzávalók: 1 sárgarépa, 3 evőkanál ecetes torma, só, ecet, cukor; 1 alma, ½ citrom héja, 3 evőkanál aprított torma, só, citromlé, cukor.
Elkészítése: A sárgarépát és az almát meghámozzuk, megreszeljük, majd külön tálkákban összevegyítjük a tormával. Ízlés szerint sózzuk, édesítjük, savanyítjuk tovább. Az almáshoz ízesítetlen tormát használunk, ezt citromlével savanyítjuk ecet helyett. Végül belekeverjük a citrom lereszelt héját is. Jó, ha fogyasztás előtt legalább 1 nappal elkészítjük, hogy az ízek összeérjenek. 

FI - 2015/4


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése