Anyósom mindig keveri sárgarépával a reszelt tormát, hiszen így is bőven erős, mégis kissé tompul az a nagyon-nagyon vad tormaíz. Én most készítettem egy hagyományos változatot - sárgarépával - és keresztfiam javaslatára egy almával kevert változatot. A a maradék sima fehér aprított-ízesített tormát pedig egy különleges salátához használtam fel. De arról majd később.
Aprított torma - alaprecept
A tormát alaposan
megmossuk, meghámozzuk, kivágunk belőle minden esetleges fekete vagy barna
foltot, és újra megmossuk. Aprítógépünk méretétől függően kisebb vagy nagyobb
darabokra vágjuk, és nem túl nagy adagokban, egy-egy kevés vizet adagolva hozzá
összeaprítjuk. Az így nyert aprított tormát ezután sóval, cukorral és ecettel ízesítjük,
illetve fölöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A továbbiakban
keverhetjük reszelt sárgarépával vagy almával, vagy felhasználhatjuk különféle
mártásokhoz, salátákhoz.
FI - 2015/4
Sárgarépás és
almás torma
Hozzávalók: 1
sárgarépa, 3 evőkanál ecetes torma, só, ecet, cukor; 1 alma, ½ citrom héja, 3
evőkanál aprított torma, só, citromlé, cukor.
Elkészítése: A
sárgarépát és az almát meghámozzuk, megreszeljük, majd külön tálkákban
összevegyítjük a tormával. Ízlés szerint sózzuk, édesítjük, savanyítjuk tovább.
Az almáshoz ízesítetlen tormát használunk, ezt citromlével savanyítjuk ecet
helyett. Végül belekeverjük a citrom lereszelt héját is. Jó, ha fogyasztás
előtt legalább 1 nappal elkészítjük, hogy az ízek összeérjenek.
FI - 2015/4
FI - 2015/4
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése