2015. március 18., szerda

Ünnepi töltött báránytekercs - Drob de miel rulat

Azt a húsdarabot, amibe az alábbi tölteléket töltöttem, még tavaly félretettem, direkt azt írtam rá: tölteni. Aztán az ihlet váratott magára egészen mostanig, amikoris a már jól ismert, és eddig is sokféleképpen elkészíett drob de miel-t (báránypástétom) ilyen töltött-tekercselt formában készítettem el. Mi hidegen ettük, de melegen is finom. 


Ünnepi töltött báránytekercs

Hozzávalók: 50-60 dkg bárányhasfal (vékony, lebenyszerű, húsos-hártyás rész a bordák alatt), 40 dkg báránymáj, 40 dkg bárányhús és/vagy egyéb belsőség, 1-1 csokor újhagyma, petrezselyemzöld, kapor és medvehagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 tojás, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors.
Elkészítése: A bárányhasfalat megtisztogatjuk a fölösleges faggyúdaraboktól, megmossuk, megszárítgatjuk, és ha szükséges, elvágjuk-behasítjuk lapjában úgy, hogy minél szabályosabb négyszöget kapjunk belőle. Megszórjuk sóval és borssal, összehajtogatjuk és félretesszük. A bárányhúst vagy a többi belsőséget (tüdő, vese, szív, lép) hideg, enyhén sózott vízben főni tesszük, és majdnem készre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a földarabolt májat, és addig főzzük, míg a máj is meg nem puhul. Leszűrjük, a húsdarabokat hagyjuk kihűlni, majd felét ledaráljuk, másik felét pedig késsel összevagdossuk. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a fölaprított zöldeket, az összezúzott fokhagymát meg a tojást, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. Kiterítjük a hasfalat, teljes egészére rásimítjuk a tölteléket, majd a lehető legszorosabban föltekerjük. Sütőpapírba csomagoljuk, sonkaszerűen megkötjük spárgával, majd becsomagoljuk alufóliába is. Hőálló edénybe tesszük, 2-3 dl vizet öntünk alá, és 200 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük-pároljuk. Ha szeretnénk, miután megpuhult, 5-10 perc alatt rá is piríthatunk. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő. Melegen tálalhatjuk valamilyen körettel és savanyúsággal, hidegen pedig reggelire vagy előételként, illetve svédasztalon is jól mutat.

EK - 2015/4



Drob de miel rulat

Ingrediente: 500-600 g piept de miel (bucata de carne plată, fără os, de dedesubtul coastelor), 400 g ficat de miel, 400 g carne şi/sau alte măruntaie de miel, câte 1 legătură de ceapă verde, pătrunjel verde, mărar şi leurdă, 5 căţei usturoi, 2 ouă, 1 linguriţă boia dulce, sare, piper. 
Prepararea: Se curăţă pieptul de miel de grăsime, se spală, se şterge cu un şervet şi se taie în aşa fel încât să rezulte un dreptunghi cât mai regulat. Se presară cu sare şi piper, se împătureşte şi se pune deoparte. Carnea de miel şi/sau măruntaiele folosite se pun la fiert în apă rece cu sare şi se fierb aproape de tot. Se adaugă ficatul bine spălat şi se mai fierbe 10-15 minute. Se scoate carnea, se lasă la răcit, apoi jumătate se dă prin maşina de tocat, iar restul se mărunţeşte cu cuţitul. Carnea tocată şi cea mărunţită se pune într-un castron, se adaugă verdeţurile tăiate mărunt, usturoiul zdrobit, ouăle bătute şi boiaua, se asezonează cu sare şi piper după gust şi se amestecă bine. Se pune pe un fund de lemn pieptul de miel, se întinde peste el compoziţia cu ficatapoi se rulează cât mai strâns. Rulada rezultată se înfăşoară în hârtie de copt, se leagă cu sfoară ca şunca, iar apoi se înfăşoară şi în folie de aluminiu. Se pune într-un vas termorezistent, se toarnă 200-300 ml apă şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 200 grade. Se coace 50-60 minute, după care - dacă vrem -. se scoate folia, sfoara şi hârtia de copt şi se rumenesşte 5-10 minute. Se serveşte caldă sau rece. Caldă se serveşte alături de garnitură şi murături, iar rece se pretează la micul dejun sau aperitiv.

Ex.P - 2016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése