Hogy mi a sütemény igazi neve, nem tudom, de mivel Adél kolléganőm által ettem először ilyesmit, hát én elneveztem róla. Gondolom, amúgyis saját szerzeménye! :) A sztori csak annyi, hogy ilyet hozott februárban az ivói Erdélyi konyhás találkozónkra, és annyira finom volt, hogy még a férjecském is állandóan rájárt térültében-fordultában. S márpedig, ha ő rájár egy süteményre ... neki elhihetitek: biztos finom. Így esett aztán, hogy felhívtam Adélt megkérdezni, hol találom a süti receptjét, mert magamtól nem sikerült rábukkanni. Akkor mondta, hogy még nincs fenn a blogján, mert ... már nem is emlékszem, miért, de szívesen elmondja, hogyan készíti. El is mondta, könnyűnek is tűnt, és elhatároztam, hogy megsütöm. Legelőször a sógornőm fiának, vagyis a keresztfiamnak a konfirmálására. Magabiztosan vágtam neki, ám pontos adagok híján, menet közben volt, hogy elbizonytalanodtam. Éppen ezért lehet, hogy sok mindent megmásítottam ahhoz képest, ahogy ő szokta csinálni. De aztán elkészült, és isteni lett olyannyira, hogy a konfirmálás utáni napon már hívott sógornőm, hogy a kolléganője kéri a receptet...
Felbuzdulva a sikertől húsvétra is megsütöttem, bár ezt-azt módosítottam rajta: pl. tobb tojásból sütöttem a piskótát, és kevesebb habtejszínt használtam hozzá. Most leírom a második variáció receptjét, mert úgy ítélem, hogy az sikeresebb volt. Már nem ízre, hanem inkább állagra. Ha kipróbáljátok, ti sem fogjátok megbánni. :)
Adél-sütemény (almás-diós-krémes)
Hozzávalók a laphoz: 5 közepes tojás, 10 csapott evőkanál cukor, 2 csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 10 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanál olaj, 15 dkg durvára tört dióbél; az almás krémhez: 80-90 dkg lefagyasztott párolt alma (vagy kb. 1,5 kg alma), 2 tasak tejszínízű pudingpor, 4 dl almalé; a fehér krémhez: 1 tasak tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 2-3 evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, 1 teáskanál (5 g) zselatinpor, 20 ml víz; a tetejére: csokoládéforgács, -dara vagy -reszelék.
Elkészítése: A piskótához az egész tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot meg a sót, és kézi mixerrel addig verjük, amíg jó habos masszává nem alakul. Ekkor rászórjuk a sütőport, illetve rálocsoljuk a citromlevet, elkeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet is. Egy kb. 27x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, elterítjük benne a dióbelet, majd ráöntjük a piskótamassza háromnegyedét. A maradék piskótamasszába beledolgozzuk a kakaóport meg az olajat, majd szintén a tepsibe öntjük. A masszákat elsimítjuk, hogy mindenütt fedjék a tepsi alját, és szép márványosak legyenek. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba), majd rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Az almás krémhez ha friss almából dolgozunk, akkor az almát először megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Saját levében addig pároljuk, amíg jó puha nem lesz (15-20 perc). Ha van lefagyasztott párolt almánk, akkor szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd a továbbiakban a recept szerint használjuk. A párolt almát lábosba tesszük, ráöntünk 3 dl almalevet, és főni tesszük. A pudingport elkeverjük a maradék almalével, hozzáöntjük az almához, és addig főzzük állandóan kevergetve, míg jól be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd rákenjük a piskótára, a diós felére. A fehér krémhez a pudingporból sűrű pudingot főzünk a cukorral meg a tejjel, majd hagyjuk kihűlni. A habtejszínt keményre verjük, a zselatinport beáztatjuk 2 evőkanál hideg vízbe, majd néhány perc után kis lángon, állandóan kavargatva felolvasztjuk. Elkeverjük 1-2 evőkanál tejszínhabbal, majd kézi mixer segítségével kicsinként adagolva beleöntjük a kihűlt pudngba. Végül óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot is, és az egészet az almás krém tetejére simítjuk. Végül megszórjuk csokoládéforgáccsal, és másnapig hideg helyen hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek, és könnyen lehessen szeletelni.
Megjegyzés: Talán túl soknak tűnik a piskótához használt cukormennyiség, de az a helyzet, hogy a turbó piskóta, vagyis az, amihez az egész tojásokat verjük fel, nem sikerül kevesebb cukorral. Mint látható azonban, a krémekhez nagyon kevés cukrot használtam, sőt az almáshoz nem is tettem semmit pluszban, csak amennyire megédesítette a natúr almalé. Összességében véve ez a sütemény egyáltalán nem édes, sőt, az almától jó savanykás lesz. :)
SÜTI I. - 2016.
Nagyon jol hangzik!Kiprobalom!
VálaszTörlésIri, örülök, hogy tetszik, majd számolj be, hogyan sikerült, és hogy ízlett-e! :)
VálaszTörlésPuszillak sokszor! :)
Azt szeretném kérdezni a dió a tészta alatt vagy felette legyen krémezés előtt ??
VálaszTörlésAmúgy nagyon- nagyon jó az oldalad !!!
Kedves Névtelen (gondolom, ugyancsak te írtál az imént a finom meggyes szelethez is. :)), örülök, hoyg tetszik a blogom, remélem, ezentúl is találsz neked tetsző recepteket, és ki is fogod őket próbálni.
VálaszTörlésA diós felére kenjük a krémet, köszönöm, hogy kérdezed, be is írom a receptbe. Így az alja sima lesz, a krém meg helyezkedik, ahogy szükséges. :)
Igen én írtam oda is , de most újra !
VálaszTörlésElkészítettem ezt a finom sütit , a recept tökéletes és az íze mennyei !
Csak gratulálni tudok a blogodhoz !!!!!!!
Kedves Névtelen-Andrea! :) Örülök, hoyg ízlett a sütemény, nálunk is nagy-nagy kedvenc azóta. Köszönöm az elismerést! :)
VálaszTörlés