2015. június 24., szerda

Saorma jemeni báránysülttel

Néha megkívánjuk a különlegesebb ízeket is. :) A lepénykenyér nem sikerült túl jól, még vékonyabbra kellett volna nyújtanom, úgy látszik. De sebaj, kettévágtam, és megtöltöttem, mint a pitát. :) A jemeni birkasült receptjét itt találtam, de - önmagamhoz híven - azért módosítottam egy picit. :) A tahinit pedig szintén módosítottam, mert nem szeretjük a pörkölt szezámmagból készült pasztát, túl erős, intenzív nekünk. Ezért aztán a szezámmag egy részét napraforgómaggal helyettesítettem, s hogy mégis legyen egy enyhe pörkölt íze is, pörköltszezám-olajjal ízesítettem. A végeredmény - összességében véve -isteni!!! :) 


Saorma jemeni báránysülttel

Hozzávalók 4 személyre:
- a lepénykenyérhez: 15 dkg fehérliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál barna cukor, 3 g élesztő, 2 evőkanál mogyoróolaj, 210 ml víz;
- a báránysülthöz: 45 dkg zsírosabb bárányhús, 2 mokkáskanál só, 1-1 csapott mokkáskanál fekete bors, kurkuma, őrölt kömény, római kömény, gyömbérpor, koriander, 2 + 2 evőkanál szezám- vagy mogyoróolaj;
- a tahinihoz: 5 dkg szezámmag, 5 dkg napraforgómag, só, 3 evőkanál citromlé, ½ dl + 1,5 dl víz, 2 evőkanál szezámmagolaj (pirított szezámmagból), 5 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 evőkanál semleges ízű olaj; 
- az öntethez: 25 dkg joghurt, 1 marék mentalevél vagy 1-2 evőkanál szárított, morzsolt menta, só, 1-2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj;
- továbbá: 1 piros húsú kaliforniai paprika, ½ kígyóuborka, 8-10 koktélparadicsom, mentalevelek, esetleg újhagyma.

Elkészítése: A lepénykenyér hozzávalóit összedolgozzuk, jól megdagasztjuk, majd langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. A bárányhúst szeletekre, majd ujjnyi csíkokra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, jól összekeverjük, és állni hagyjuk. A tahini (szezámpaszta) hozzávalóit (a vízből csak kb. ½ dl-lel turmixoljuk először, a többivel csak azért hígítjuk, hogy sűrű öntet állagű legyen) magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel néhány perc alatt sima pasztává dolgozzuk. További vízzel a kívánt állagúra hígítjuk, és újra összeturmixoljuk. A joghurtöntet hozzávalóit is összekeverjük, tetszés szerint ízesítjük. Hosszú csíkokra vágjuk a paprikát meg az uborkát, a paradicsomot felszeleteljük, a hagymát pedig karikára vágjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk. Szépen megformázzuk, majd még kb. 10 percig kelni hagyjuk. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk, és felforrósított száraz serpenyőben minden oldalukon kb. 2-2 perc alatt megsütjük. Ha kisebb lepénykenyereket szeretnénk, többfelé osztjuk a tésztát, nem túl nagy, kb. ½ cm vastag lapokká nyújtjuk, és úgy sütjük meg zsebes kenyérnek, azaz pitának. A maradék 2 evőkanál olajat felforrósított serpenyőbe öntjük, rádobjuk a bepácolt húst, és kavargatva-rázogatva 4-5 perc alatt nagy lángon készre pirítjuk-sütjük. Amikor minden elkészült, mindent az asztal közepére pakolunk, és ki-ki azzal szolgálja ki magát, amivel tetszik. Ha pitát sütöttünk, a kenyeret zsebesen felvágjuk, és megtöltjük hússal, zöldségekkel és az öntetekkel, ha lapos kenyeret sütöttünk, a finomságokat rápakoljuk a kenyérlapra, felgöngyöljük, és úgy fogyasztjuk.

Megjegyzés: A sültet elkészíthetjük úgy is, hogy a bárányszeleteket befűszerezzük, forró grillrácson megsütjük, majd csíkokra vágjuk, és tálaljuk.

EK - 2015/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése