Olyan hosszú a cím, de nem annyira bonyolult étel, mint ahogyan ez a hosszúra nyúlt címe sugallaná. Olyan régi ez a receptem, hogy már több, mint egy éve készítettem. Szerencsére lejegyeztem mindent pontosan a füzetembe, így ennyi idő után is le tudtam írni. :) Különleges, de ízekben és állagokban tökéletesen harmonizáló fogás.
Céklaleveles
tökfőzelék pulykaszelettel, sajtos-fűszeres ropogóssal
Hozzávalók 4
személyre: 1 hagyma, 1 nagy csokor (amennyi egyik markunkba fér) zenge
céklalevél, 60 dkg főzőtök, 5-6 cikk nagy fokhagyma, 2 csapott evőkanál liszt,
2 dl tejszín, só, bors, citromlé, kapor, olaj; a feltéthez: 80 dkg kicsontozott
pulykamell, só, bors, mustár, olaj; a ropogóshoz: 4 szelet ujjnyi vastag
kenyér, 5 dkg kemény sajt, 1 mokkáskanál só, ½ - ½ mokkáskanál bors, köménymag,
pirospaprika és kurkuma; továbbá: a céklalevelek levágott nyele/szára, ½ dl
vörösbor.
Elkészítése: A
hagymát fölaprítjuk, és megdinszteljük néhány evőkanálnyi fölforrósított
olajon. Hozzáadjuk a jól megmosott, vékony csíkokra vágott céklalevelet, majd
miután kissé összeesett, beletesszük a megmosott, nagy lyukú reszelőn lereszelt
tököt is. Összekavarjuk, megsózzuk, megborsozzuk, ha szükséges öntünk alá kevés
vizet, és 15-20 perc alatt, néha megkeverve készre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a
zúzott fokhagymát, zsírjára sütjük, megszórjuk a liszttel, elkavarjuk, és
fölöntjük a tejszínnel. Vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre, és jól
kiforraljuk. Utánaízesítünk sóval és borssal, illetve citromlével tesszük
savanykássá, és belekeverjük a finomra aprított kaprot. Közben a húst
szeletekre vágjuk, enyhén megveregetjük, megszórjuk sóval és borssal, illetve
vékonyan megkenjük mustárral. Fölforrósított olajban mindkét oldalán szép
pirosasra sütjük vigyázva azért, hogy ne szárítsuk ki: 2-3 perc minden
oldalának bőven elég. A ropogóshoz a kenyérszeleteket ujjnyi vastag rudacskákra
vágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, és 230 fokos sütőben, grillprogramon 5-5
perc alatt mindkét oldalukon ropogósra sütjük. A reszelt sajtot lazán
összeforgatjuk a fűszerekkel, majd a keveréket a megsült rudacskákra szórjuk,
és további 1-2 percre visszatoljuk a sütőbe. A félretett céklalevélnyelet 1,5-
2 cm hosszú darabokra vágjuk, és megdinszteljük a hús sütése után visszamaradt
zsiradékban. 2-3 percnyiintenzív dinsztelés után ráöntjük a vörösbort, és addig
pároljuk nagy lángon, amíg a bor el nem párolog. A főzeléket hússzeletekkel,
fűszeres pirítóssal és egy-egy kanálnyi párolt céklalevélnyéllel kínáljuk.
KT - 2015/8
KT - 2015/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése