2015. július 21., kedd

Céklaleveles tökfőzelék pulykaszelettel, sajtos-fűszeres ropogóssal

Olyan hosszú a cím, de nem annyira bonyolult étel, mint ahogyan ez a hosszúra nyúlt címe sugallaná. Olyan régi ez a receptem, hogy már több, mint egy éve készítettem. Szerencsére lejegyeztem mindent pontosan a füzetembe, így ennyi idő után is le tudtam írni. :) Különleges, de ízekben és állagokban tökéletesen harmonizáló fogás. 


Céklaleveles tökfőzelék pulykaszelettel, sajtos-fűszeres ropogóssal

Hozzávalók 4 személyre: 1 hagyma, 1 nagy csokor (amennyi egyik markunkba fér) zenge céklalevél, 60 dkg főzőtök, 5-6 cikk nagy fokhagyma, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, bors, citromlé, kapor, olaj; a feltéthez: 80 dkg kicsontozott pulykamell, só, bors, mustár, olaj; a ropogóshoz: 4 szelet ujjnyi vastag kenyér, 5 dkg kemény sajt, 1 mokkáskanál só, ½ - ½ mokkáskanál bors, köménymag, pirospaprika és kurkuma; továbbá: a céklalevelek levágott nyele/szára, ½ dl vörösbor.


Elkészítése: A hagymát fölaprítjuk, és megdinszteljük néhány evőkanálnyi fölforrósított olajon. Hozzáadjuk a jól megmosott, vékony csíkokra vágott céklalevelet, majd miután kissé összeesett, beletesszük a megmosott, nagy lyukú reszelőn lereszelt tököt is. Összekavarjuk, megsózzuk, megborsozzuk, ha szükséges öntünk alá kevés vizet, és 15-20 perc alatt, néha megkeverve készre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, zsírjára sütjük, megszórjuk a liszttel, elkavarjuk, és fölöntjük a tejszínnel. Vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre, és jól kiforraljuk. Utánaízesítünk sóval és borssal, illetve citromlével tesszük savanykássá, és belekeverjük a finomra aprított kaprot. Közben a húst szeletekre vágjuk, enyhén megveregetjük, megszórjuk sóval és borssal, illetve vékonyan megkenjük mustárral. Fölforrósított olajban mindkét oldalán szép pirosasra sütjük vigyázva azért, hogy ne szárítsuk ki: 2-3 perc minden oldalának bőven elég. A ropogóshoz a kenyérszeleteket ujjnyi vastag rudacskákra vágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, és 230 fokos sütőben, grillprogramon 5-5 perc alatt mindkét oldalukon ropogósra sütjük. A reszelt sajtot lazán összeforgatjuk a fűszerekkel, majd a keveréket a megsült rudacskákra szórjuk, és további 1-2 percre visszatoljuk a sütőbe. A félretett céklalevélnyelet 1,5- 2 cm hosszú darabokra vágjuk, és megdinszteljük a hús sütése után visszamaradt zsiradékban. 2-3 percnyiintenzív dinsztelés után ráöntjük a vörösbort, és addig pároljuk nagy lángon, amíg a bor el nem párolog. A főzeléket hússzeletekkel, fűszeres pirítóssal és egy-egy kanálnyi párolt céklalevélnyéllel kínáljuk. 

KT - 2015/8

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. július 21., kedd

Céklaleveles tökfőzelék pulykaszelettel, sajtos-fűszeres ropogóssal

Olyan hosszú a cím, de nem annyira bonyolult étel, mint ahogyan ez a hosszúra nyúlt címe sugallaná. Olyan régi ez a receptem, hogy már több, mint egy éve készítettem. Szerencsére lejegyeztem mindent pontosan a füzetembe, így ennyi idő után is le tudtam írni. :) Különleges, de ízekben és állagokban tökéletesen harmonizáló fogás. 


Céklaleveles tökfőzelék pulykaszelettel, sajtos-fűszeres ropogóssal

Hozzávalók 4 személyre: 1 hagyma, 1 nagy csokor (amennyi egyik markunkba fér) zenge céklalevél, 60 dkg főzőtök, 5-6 cikk nagy fokhagyma, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, bors, citromlé, kapor, olaj; a feltéthez: 80 dkg kicsontozott pulykamell, só, bors, mustár, olaj; a ropogóshoz: 4 szelet ujjnyi vastag kenyér, 5 dkg kemény sajt, 1 mokkáskanál só, ½ - ½ mokkáskanál bors, köménymag, pirospaprika és kurkuma; továbbá: a céklalevelek levágott nyele/szára, ½ dl vörösbor.


Elkészítése: A hagymát fölaprítjuk, és megdinszteljük néhány evőkanálnyi fölforrósított olajon. Hozzáadjuk a jól megmosott, vékony csíkokra vágott céklalevelet, majd miután kissé összeesett, beletesszük a megmosott, nagy lyukú reszelőn lereszelt tököt is. Összekavarjuk, megsózzuk, megborsozzuk, ha szükséges öntünk alá kevés vizet, és 15-20 perc alatt, néha megkeverve készre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, zsírjára sütjük, megszórjuk a liszttel, elkavarjuk, és fölöntjük a tejszínnel. Vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre, és jól kiforraljuk. Utánaízesítünk sóval és borssal, illetve citromlével tesszük savanykássá, és belekeverjük a finomra aprított kaprot. Közben a húst szeletekre vágjuk, enyhén megveregetjük, megszórjuk sóval és borssal, illetve vékonyan megkenjük mustárral. Fölforrósított olajban mindkét oldalán szép pirosasra sütjük vigyázva azért, hogy ne szárítsuk ki: 2-3 perc minden oldalának bőven elég. A ropogóshoz a kenyérszeleteket ujjnyi vastag rudacskákra vágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, és 230 fokos sütőben, grillprogramon 5-5 perc alatt mindkét oldalukon ropogósra sütjük. A reszelt sajtot lazán összeforgatjuk a fűszerekkel, majd a keveréket a megsült rudacskákra szórjuk, és további 1-2 percre visszatoljuk a sütőbe. A félretett céklalevélnyelet 1,5- 2 cm hosszú darabokra vágjuk, és megdinszteljük a hús sütése után visszamaradt zsiradékban. 2-3 percnyiintenzív dinsztelés után ráöntjük a vörösbort, és addig pároljuk nagy lángon, amíg a bor el nem párolog. A főzeléket hússzeletekkel, fűszeres pirítóssal és egy-egy kanálnyi párolt céklalevélnyéllel kínáljuk. 

KT - 2015/8

Nincsenek megjegyzések: