2015. július 14., kedd

Vándorok eledele 3. - Paradicsomleves és virslis, joghurtszószos tészta

Hát ugye, nem meglepő: amikor úgy szeretnénk, hogy gyorsan tegyünk ebédet az asztalra, akkor előkerül a jó öreg paradicsomleves meg a főtt tészta valamilyen szósszal. Mondjuk, egy lábossal és egy serpenyővel nálam nem is ment olyan gyorsan a főzés, de megoldottam. Normál körülmények között azonban 20-25 perc alatt már ehető is a kétfogásos ebéd.
Elég hamar eljátszottam a főtt tésztás "kártyámat", férjecském ugyanis csak megeszi a tésztát, muszájból, de nagyon nincs oda érte. Ki is jelentette még akkor: laskáról többet hallani sem akar a nyaralás alatt. Neki nem adtam.


Paradicsomleves - nyaralásos módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb hagyma, 2 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 3 dl sűrű paradicsomlé (passata) vagy 5 dl házi paradicsomlé, 1 teáskanál szárított zeller, 2 marék apró kagylótészta, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, cukor.

Elkészítése: A fölforrósított olajon megfuttatjuk a finomra reszelt hagymát, majd hozzáadjuk a szárított zellert, és elkavarjuk. Beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd azonnal fölöntjük a paradicsomlével, és simára kavarjuk. Vízzel tovább hígítjuk tetszés szerint, és fölforraljuk. Amikor fölforrt, beleszórjuk a kagylótésztát, és 5-8 percig hagyjuk főni csendes lángon, amíg a tészta is megfő. Sóval és cukorral ízesítjük tetszés szerint, végül belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet is.

UaCS - 2019/aug.



Virslis, joghurtszószos tészta

Hozzávalók 4 személyre: 2 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1/2 dl olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 6-7 nagy evőkanál görög (sűrű) joghurt, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, esetleg citromlé, 12 szál virsli, 25-30 dkg száraztészta.

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, majd finomra aprítjuk. Megfonnyasztjuk a fölforrósított olajon, majd rászórjuk a lisztet és elkavarjuk. Fölöntjük kb. 3 dl hideg vízzel, és simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot meg a karikára vágott virslit, és jól kiforraljuk. Sóval, borssal, esetleg citromlével ízesítjük, majd megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és az időközben kifőzött tésztával tálaljuk.

NÚ - 2018/DEC.
UaCS - 2019/aug.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése