Olajbogyós-paradicsomos feketekagyló
Hozzávalók 3 személyre: 4 nagy, összmarék feketekagyló, 2 közepes hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 2 paradicsom, 4 marék vegyes olajbogyó (zöld, kalamata, aszalt kalamata és natúr), olaj, só, bors, 1 teáskanál görög halfűszer, 1/2 dl fehérbor, 1 kis csokor petrezselyemzöld; a pirítóshoz: bagett, olívaolaj, halfűszer.
Elkészítése: A kagylónak levágjuk a "bajszát", jól megsikáljuk, és alaposan átmossuk. Ha kinyílt kagylót találunk, és ütögetésre sem húzódik össze, feltétlenül el kell dobni. (Ez nagyon fontos!!!) A finomra aprított hagymát és fokhagymát megdinszteljük 5-6 evőkanál olajon, majd rádobjuk a kockára vágott paradicsomot meg az olajbogyót, és 8-10 percig néha kavargatva pároljuk. Ekkor rádobjuk a kagylót, összekavarjuk-rázzuk, majd ráöntjük a bort, és nagy lángon, lefedve, néha meg-megrázogatva 5-6 percig pároljuk. Végül levesszük a fedőt, beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet, és továbbra is nagy lángon még 2-3 percig hagyjuk, hogy a leve is kissé elpárologjon. Lehet főzni mellé tésztát, de az én férjecském azt csak muszájból eszi meg, tehát inkább fűszeres pirított bagettel ettük-mártogattuk. A bagettet rézsútosan szeletekre vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk kevés halfűszerrel (nem tudom, konkrétan miből áll, oregánót és rozmaringot, illetve kevés paprikát érzek benne), és száraz serpenyőben világosra pirítjuk.
Mondom az embernek, hogy saját gyűjtésű kagylókat ettetek.
VálaszTörlésMire a humorából erre futotta:
- olyan nagy ott az éhínség, hogy már pénzért sem kaptok kaját? :p
Gusztán tálaltad, és aki szereti, annak biztosan nagyon finom :-), főleg így frissen szedve!
VálaszTörlésTovábbi jó nyaralást kívánok az egész családnak!
A tájból és a tengerből nem akarsz megmutatni képeket? Biztos szép arra felé, mi még nem jártunk Görögországban....
Éva, tegnap nem ment a net, amikor válaszolni akartam: :D
VálaszTörlésApropó éhínség.... Majd, ha legalább megnégyszereződik a fizetésem, fogok úgy élni, mint az átlagos görög nyugdíjasok... Szóval, nem érződik itt semmi abból, ami a tévéből folyik...
VálaszTörlésÉs amúgyis ... magunknak gyűjteni érdekesebb, mint megvenni a bótból (különben vettünk is, a piacról, de az még a fagyasztóban van), és nem utolsó sorban ócsóbb is, mert bár itt nincs éhínség, otthon kb. az vár ránk ez az út után! :D :D :D :P :P :P
Katalin, akkor ezek szerint te nem szereted a herkentyűket... ;) :)
VálaszTörlésKöszönjük szépen a jókívánságokat. :)
Egyik haver a másik után jelenti nekünk, hogy az elmélet meg a gyakorlat közt óriási az eltérés ami a görögöket illeti.
VálaszTörlésSzóval csak egy lapos pojjjjén volt a fenti duma :)
Éva, tudom, hogy vicc volt, nem is vettem másnak: :) Csak úgy leírtam, amit tapasztaltam... :)
VálaszTörlés