Tudom, hogy a medvehagymaszezon lejárt, nálam sem most készült ez az étel, hanem akkor, amikor még marékszámra tettem az ételekbe a medvehagymát, de bizonyára tettetek el ti is belőle (fagyasztóba, olajban vagy szárítva), így ez az étel akár most is elkészülhet. S ha nem, majd a jövői medvehagymaidényben. :)
Zöld főzelék pirított csirkefalatokkal
Hozzávalók 4
személyre: 3 angolzellerszár, 1 édesköménygumó, 3-4 szál friss bazsalikom, 2
nagy marék medvehagymalevél, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, só, bors, olaj,
citromlé; a feltéthez: 60 dkg kicsontozott csirkemell, só, bors, 1 teáskanál
pirospaprika, ½ dl olaj.
Elkészítése: A csirkemellet falatnyi
darabkákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és paprikával, ráöntjük az olajat,
és jól összekeverve félretesszük. A zöldségeket, leveleket alaposan megmossuk.
A zellerszárat vékony karikákra, az édesköményt pedig félbe, majd vékony
szeletekre vágjuk. Fölforrósítunk 4-5 evőkanál olajat, rádobjuk a zellert meg
az édesköményt, enyhén mesózzuk, és néha kavargatva, ha szükséges, kevés vizet
öntögetve alá, puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a medvehagymát, addig
kavargatjuk, míg kissé össze nem esik, majd hozzáadjuk a száráról letépkedett
bazsalikomleveleket, és botmixerrel az egészet pürésítjük. A lisztet simára
keverjük a tejjel, hozzáöntjük a zöld püréhez, és állandóan kavargatva sűrűre,
csomómentesre főzzük. Tetszés szerint további tejjel vagy vízzel hígítjuk, és
jól kiforraljuk. Végül sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A bepácolt
csirkefalatokat felforrósított száraz serpenyőbe borítjuk, állandóan kavargatva
szaftosra pirítjuk (max. 8-10 perc), majd az elkészült főzelékkel tálaljuk.
KAL - 2016.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése