2015. július 28., kedd

Zöld főzelék pirított csirkefalatokkal

Tudom, hogy a medvehagymaszezon lejárt, nálam sem most készült ez az étel, hanem akkor, amikor még marékszámra tettem az ételekbe a medvehagymát, de bizonyára tettetek el ti is belőle (fagyasztóba, olajban vagy szárítva), így ez az étel akár most is elkészülhet. S ha nem, majd a jövői medvehagymaidényben. :) 


Zöld főzelék pirított csirkefalatokkal 

Hozzávalók 4 személyre: 3 angolzellerszár, 1 édesköménygumó, 3-4 szál friss bazsalikom, 2 nagy marék medvehagymalevél, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, só, bors, olaj, citromlé; a feltéthez: 60 dkg kicsontozott csirkemell, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, ½ dl olaj.

Elkészítése: A csirkemellet falatnyi darabkákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és paprikával, ráöntjük az olajat, és jól összekeverve félretesszük. A zöldségeket, leveleket alaposan megmossuk. A zellerszárat vékony karikákra, az édesköményt pedig félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. Fölforrósítunk 4-5 evőkanál olajat, rádobjuk a zellert meg az édesköményt, enyhén mesózzuk, és néha kavargatva, ha szükséges, kevés vizet öntögetve alá, puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a medvehagymát, addig kavargatjuk, míg kissé össze nem esik, majd hozzáadjuk a száráról letépkedett bazsalikomleveleket, és botmixerrel az egészet pürésítjük. A lisztet simára keverjük a tejjel, hozzáöntjük a zöld püréhez, és állandóan kavargatva sűrűre, csomómentesre főzzük. Tetszés szerint további tejjel vagy vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Végül sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A bepácolt csirkefalatokat felforrósított száraz serpenyőbe borítjuk, állandóan kavargatva szaftosra pirítjuk (max. 8-10 perc), majd az elkészült főzelékkel tálaljuk. 

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése