Ez még nem idei gyártmány, hanem az egyik tavalyi. Csak akkor nem jutottam oda, hogy lejegyezzem őket. merthogy hatféle ízesítésű szilvalekvárt készítettem: gyömbéreset, kardamomosat, rózsaborsosat, csiliset, fahéjas-rumosat, és "sima" fahéjasat. Igazából úgy készült, hogy az összes szilvát ledaráltuk, és üstben megfőztük. Utána pedig kisebb adagokat vettem ki belőle, és ízesítgettem az elképzelésem szerint. És mondhatom, hogy mindegyik szuperfinom lett. Számomra a kardamomos és a csilis vitte a pálmát. :) De mindegyik ízlett a családnak is.
Gyömbéres
szilvalekvár
Hozzávalók 1
adaghoz: 1 kg kimagozott érett szilva, 20 dkg cukor (vagy ízlés szerint több), ½ teáskanál gyömbérpor
vagy 1 dkg reszelt friss gyömbér, ½ mokkáskanálnyi szalicil.
Elkészítése: A
szilvát ledaráljuk, majd hibátlan zománcú edényben főni tesszük. Gyakran
kavargatva, kis vagy közepes lángon 35-40 percig főzzük, majd hozzáadjuk a
cukrot meg a gyömbért, és szintén kavargatva további 20-25 percig főzzük. Végül
félrevesszük a lángról, belekeverjük a szalicilt, csírátlanított száraz
üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
FI - 2015/9
FI - 2015/9
Finomak lehetnek ezek a különböző ízesítésű lekvárok! Én csak fahéjas-szegfűszegeset szoktam befőzni :-)
VálaszTörlés