Soboro don (japán étel)
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg darált csirkehús, 3 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál teriyaki szósz, 2 evőkanál rizsecet vagy citromlé, 2 teáskanál barna cukor, 2 evőkanál sake (japán rizspálinka - elhagyható) vagy víz, esetleg fehérbor, 2 evőkanál finomra aprított friss gyömbér, 7 evőkanál olívaolaj, 4 tojás, 25 dkg rizs, 20 dkg zöldborsó, só.
Elkészítése: A rizst fehéredésig pirítjuk 2 evőkanál olajon, majd felöntjük 6 dl forró vízzel és közepes lángon, lefedve puhulásig főzzük. Összekeverjük a kétféle szószt, a cukrot, a rizsecetet, a rizspálinkát vagy vizet meg a gyömbért, és elkeverjük a csirkehússal. Egy nagyobbacska serpenyőben fölforrósítunk 3 evőkanál olajat, majd rádobjuk az ízesített húst, és nagy lángon, állandóan kavargatva morzsásra pirítjuk. Saját levében párolódni hagyjuk, és néha megkavarva végül zsírjára pirítjuk. A maradék olajat fölforrósítjuk, beleöntjük a sóval ízesített felvert tojást, és állandóan kavargatva darabosra sütjük. A borsót enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Tálaláskor egy öblös tálka aljára halmozzuk a rizst, majd a tálka egyik felébe a húst, a másikba pedig a sült tojást tesszük. Az esztétikum kedvéért a kettő közé kerül a zöldborsó, középre pedig valami pirosat helyezünk. Nálam ecetes csípős paprika volt.
EK - 2015/9
BA - 2018/2
Nagyon guszta lett! A japán konyhát nem nagyon ismerjük, inkább a kínait, bár abból is csak néhány változatot szoktunk elkészíteni :-)
VálaszTörlésDe ez nagyon tetszik :-)
Katalin, igen, így vagyok vele én is. Ez az étel nagyon ízlett a családnak. Persze, nem feltétlenül autentikus ez a recept (már kaptam is megjegyzést hozzá), de kit érdekel, hogy Erdélyben éppen abszolút eredeti japán ételt kínálok a családomnak, vagy sem. :)
VálaszTörlés