Találtam a fagyasztóban egy zacskót, amin nem volt címke. Színéből ítélve csirkefélének nézett ki, de már nem emlékeztem, mi lehet benne, mikor tettem oda, és főleg, miért nem írtam rá, mi az, hiszen mindig úgy szoktam. Nos, miután kiolvadt, mindenre fény derült: nem csirke, hanem pulyka volt - a nemrég vásárolt 2 pulykamellnek az a 4 része, ami a baromfimelleknél úgy le szokott válni. És hamarjában dugtam zacskóba meg fagyasztóba, oszt' elfelejtettem fölcímkézni. Nos, meg lévén oldva a rejtély, már csak azt kellett "kideríteni", mi is készüljön belőle. A kertből hozott szilva még ott volt a hűtőben arra várva, hogy valami finomat süssek belőle, de tudtam, hogy nem lesz már időm arra is, ezért föláldoztam, és szósz lett belőle a hús mellé. Férjecskémnek is nagyon ízlett, a lányok egyenesen imádták: Az egyik csak hússal kérte, a másik csak krumplival. De szósz mindenképpen kellett. :)
Párolt pulykafilé szilvaszósszal
Hozzávalók 4 személyre: 4 pulykamellfilé (a pulykamell belső, leváló része) vagy 70 dkg kicsontozott pulykamell nagyobb darabokban, 1/2 teáskanál szemes bors, 2-3 szem szegfűbors, 1/2 teáskanál gyömbérpor, só, 1 evőkanál vaj, 3-4 evőkanál olaj, 2 dl fehérbor; a szószhoz: 50 dkg szilva, 1 dl víz vagy bor (nálam víz volt), 2-3 evőkanál cukor, só, 1-1 késhegynyi gyömbérpor és fahéj, 1 evőkanál kukoricakeményítő, kevés víz; a tálaláshoz: petrezselymes krumpli vagy krumplipüré.
Elkészítése: A borsot és a szegfűborsot mozsárban megtörjük, majd összekeverjük a gyömbérporral, és alaposan bedörzsöljük vele a pulykadarabokat. Félretesszük, és állni hagyjuk egy ideig. Elkészítés előtt az olajat és a vajat összeforrósítjuk, majd körbepirítjuk rajta a pulykadarabokat oldalanként 2-3 percig, vagy amíg szép színt nem kapnak. Miután körbepirítottuk, megszórjuk sóval és fölöntjük borral, majd lefedve, időnként megforgatva pároljuk 10-15 percig. Ha szükséges, az elpárolgó bort kicsinként pótoljuk.
A szószhoz a szilvát kimagozzuk, és egy kisebb edényben a vízzel vagy borral együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a gyömbért meg a fahéjat, egy-két csipetnyi sót meg ízlés szerinti cukrot (nekem eléggé savanyú volt a szilvám, 2 evőkanál fruktóz került bele, s mégis csak éppenhogy édeskés volt), és 5-6 percig főzzük. Végül a keményítőt elkeverjük kevés vízzel, a szilvához öntjük, és jól kiforraljuk-besűrítjük. Az időközben elkészített krumplival tálaljuk. A húst rézsútos szeletekre vágva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése