Férjecském születésnapjára olyan tortát kellett készítenem, ami nem igényel hűtőben "tartózkodást", ugyanis a lakókocsi hűtője nem képes egy normál méretű torta befogadására. Márpedig az ő kedvence, a gyümölcsös habtorta - főleg a 38 fok körül hőségben, de nemcsak - csakis a hűtőben marad partiképes. Ezért aztán egy olyan megoldást kellett találnom, ami megfelelt a helyzetünknek: az itthon megsütött habcsóklapoknak semmi bajuk nem lehetett a hőségben, a krém és a gyümölcsök pedig éppen fogyasztás előtt kerültek rá. Másképp nem s lehetett volna, hiszen eláztatták volna a lapot...
Az eredeti elképzelés az volt, hogy egyetlen torta készül 3 lappal, de az nem hiszem, hogy elég lettvolna 14 személynek, így aztán a 3 lapot külön-külön krémeztem-gyümölcsöztem. Így még maradt is belőle. Aki idegenkedik az édes habcsóklaptól, megnyugtatom: a mi családunkban nem igazán mennek a túl édes, émelygős torták, ez mégis kivételt képez. S bár a habcsóklap valóban édesebb az ízlésünkhez képest, a krémet nem készítem túl édesre, és a sok-sok savanykás gyümölcs is egyensúlyozza az édességet, így együtt egy nagyon finom ízű, nem túlzottan édes torta lesz a végeredmény. Különlegességét az is fokozta - számunkra - hogy a barack meg a szeder azon frissiben volt szedve a kertből. Sajnos nem volt semmiféle piros színű friss gyümölcsöm, ezért kandírozott meggyet használtam helyette. A fotó hevenyészett, csak hirtelen lekaptam fogyasztás előtt.
Habcsóktorta sok-sok nyári gyümölccsel
Hozzávalók 3 koronghoz vagy 1darab háromlapos tortához:
- a lapokhoz: 6 tojásfehérje, 30 dg porcukor, 2 csipet só, 2 evőkanál keményítő, 1 evőkanál málnaecet; a krémhez: 25 dg mascarpone, 4 dl habtejszín, 15 g zselatinpor, 4 evőkanál víz, 3-4 evőkanál sűrű joghurt, 4-5 csapott evőkanál porcukor, 75 dkg vegyes erdei gyümölcs (ez fagyasztott volt); a tetejére: 2 barack, 1/2 sárgadinnye, 1 mangó, 2-2 marék áfonya és szeder, 10 dkg kandírozott meggy vagy egyéb piros színű gyümölcs.
Elkészítése: A tojásfehérjét fölverjük a sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, és kemény habbá verjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a keményítőt meg a málnaecetet. Három sütőpapírdarabra szétosztjuk a masszát, majd kanállal kör alakúra formázzuk (előzőleg meg is rajzolhatjuk a kört egy tortaforma és ceruza segítségével). A sütőpapírokat tepsire helyezzük, majd mindhármat egyszerre a 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 3 perc után 130 fokra csökkentjük a hőt, és légeverésen 50-60 percig sütjük-szárítjuk. Ezután kikapcsoljuk a sütőt, és még 30 percig benne hagyjuk a lapokat, hogy teljesen kiszáradjanak. Utána ki lehet venni, és hagyjuk kihűlni. A tortát csak kimondottan fogyasztás előtt állítjuk össze. Az erdei gyümölcsöt szűrőbe téve hagyjuk kiolvadni és jól lecsepegni. A zselatinport beáztatjuk a vízbe. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral, hozzáadjuk a mascarponét meg a joghurtot, majd belekeverjük a kis lángon fölölvasztott zselatint meg a kiolvadt, lecsepegett gyümölcsöt. A többi gyümölcsöt jól megmossuk-lecsepegtetjük, amit szükséges meghámozunk, és kis kockákra vágjuk, majd egy tálban az egészet lazán összeforgatjuk. A krémet szétosztjuk a három habcsóklapon, és megszórjuk a szétosztott gyümölcsökkel. Ha egyetlen tortát szeretnénk, akkor a lapokat egymásra helyezzük. (Megkenjük az elsőt, rászórjuk a gyümölcsöt, majd ráhelyezzük a következő lapot, és így tovább.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése