Nagyon finomak voltak a fasírtban a sonkadarabkák. Különlegessé, enyhén füstös ízűvé tették azt. A sütésnél pedig inkább szezámmagot érdemes használni, mert az szebb, látványosabb lesz, de nekem a kerti konyhámban nem volt csak lenmagom. Majd legközelebb...
A káposztával ismét úgy jártam, mint ahogyan szoktam: amit főztem, meg is ettem. Végülis nem egyedül, mert Kisebbikem másnap jócskán besegített az eltüntetésébe, de Férjecském és Nagyobbikom sajnos meg sem kóstolta. Hiába, na, a káposzta nálunk mumus. Pedig nagyon, de nagyon finom volt.
Sonkás fasírt
paradicsomos káposztafőzelékkel
Hozzávalók 4-6
személyre: 50 dkg darált marhahús, 20 dkg füstölt csirkemellsonka, 1 tojás, 1
közepes hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 3 szelet kenyér, só, bors, len- vagy
szezámmag, olaj; a főzelékhez: 1,2 kg fehér káposzta, 3 hagyma, 3-4 paradicsom,
1 dl olaj, só, bors, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejszín vagy tej, néhány szál friss
kakukkfű, esetleg kevés ecet.
Elkészítése: A
hagymát és a káposztát csíkokra vágjuk, majd a felforrósított olajon együtt
dinsztelni kezdjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, enyhén
megsózzuk és megborsozzuk, hozzáadjuk a száráról lecsipkedett
kakukkfűleveleket, és addig főzzük fedő alatt, néha megkeverve, míg készre nem
fő. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, néhány percig
együtt főzzük fedő nélkül, végül rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük
a tejszínnel. Ha szükséges, vízzel hígítjuk még, és jól kiforraljuk. Tetszés
szerint utánaízesítünk, ha nem elég savanyú, kevés ecettel ízesítjük. A
fasírthoz a darált húst összedolgozzuk a kis kockákra vágott füstölt
csirkemellel, a beáztatott, jól kifacsart kenyérrel, a finomra aprított
hagymával, a zúzott fokhagymával meg a tojással. Ízlés szerint
sózzuk-borsozzuk, majd tetszés szerinti nagyságú korongokat formázunk a
masszából, egyik felüket len- vagy szezámmagba mártjuk, és forró olajban szép
pirosra sütjük. Először a mag nélküli oldalát sütjük meg, utána fordítjuk át a
másikra. Miután megsült, papírtörlőre szedjük. Káposztafőzelékkel kínáljuk.
EK - 2015/10
EK - 2015/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése