2015. szeptember 17., csütörtök

Fügés-diós lepény

Ez a finom sütemény még tavaly ősszel készült, csak valahogy elmaradt akkor a lejegyzése, újabb receptek jöttek, és eln is felejtődött. Most viszont megtaláltam a képeket, és hál'istennek a jegyzetfüzetemben a receptre is rábukkantam, úgyhogy éppen aktuális ebben az időszakban. Próbáljátok ki: amilyen egyszerű, épp olyan nagyszerű is. :) 


Fügés-diós lepény

Hozzávalók 26 cm-es formához: 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csipet só; a töltelékhez: 10 szem friss füge, 10 dkg őrölt dió, 7 csapott evőkanál barna cukor, 1 evőkanál melasz (elhagyható, helyettesíthető barna cukorral), ½ citrom leve.


Elkészítése: A tésztához a lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót meg a tojást, és nem túl sokat gyúrva összedolgozzuk, míg össze nem áll. Ha esetleg igen morzsálódna a tészta, 1-2 evőkanál tejet vagy vizet dolgozhatunk bele. Lisztezett felületen kerekre nyújtjuk, kibélelünk vele egy 26 cm-es pitesütő formát, széleit szépen megigazítjuk, és a hűtőbe tesszük félórára. A cukrot és a melaszt karamellizáljuk, felöntjük kb. 1,5 dl vízzel, és addig forraljuk, míg a megkeményedett cukor föl nem oldódik. Ekkor hozzáadjuk a jól megmosott, negyedekbe vágott fügét, és 1-2 percig, óvatosan rázogatva, hogy a szirup mindenhol bevonja, pároljuk. Végül ráfacsarjuk a citromlevet, összerázzuk, és félrevesszük a lángról. A tésztát elővesszük a  hűtőből, az alján elterítjük az őrölt diót, majd kanál segítségével szépen eloszlatjuk rajta a fügedarabokat, illetve rálocsoljuk a megmaradt szirupot. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Tejszínhabbal vagy egy finom mascarponés krémmel kínálva is el tudnám képzelni. :)

EK - 2015/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése