Ez a finom sütemény még tavaly ősszel készült, csak valahogy elmaradt akkor a lejegyzése, újabb receptek jöttek, és eln is felejtődött. Most viszont megtaláltam a képeket, és hál'istennek a jegyzetfüzetemben a receptre is rábukkantam, úgyhogy éppen aktuális ebben az időszakban. Próbáljátok ki: amilyen egyszerű, épp olyan nagyszerű is. :)
Fügés-diós lepény
Hozzávalók 26 cm-es formához: 25
dkg liszt, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csipet só; a töltelékhez: 10
szem friss füge, 10 dkg őrölt dió, 7 csapott evőkanál barna cukor, 1 evőkanál
melasz (elhagyható, helyettesíthető barna cukorral), ½ citrom leve.
Elkészítése: A tésztához a lisztet
gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót
meg a tojást, és nem túl sokat gyúrva összedolgozzuk, míg össze nem áll. Ha
esetleg igen morzsálódna a tészta, 1-2 evőkanál tejet vagy vizet dolgozhatunk
bele. Lisztezett felületen kerekre nyújtjuk, kibélelünk vele egy 26 cm-es
pitesütő formát, széleit szépen megigazítjuk, és a hűtőbe tesszük félórára. A
cukrot és a melaszt karamellizáljuk, felöntjük kb. 1,5 dl vízzel, és addig
forraljuk, míg a megkeményedett cukor föl nem oldódik. Ekkor hozzáadjuk a jól
megmosott, negyedekbe vágott fügét, és 1-2 percig, óvatosan rázogatva, hogy a
szirup mindenhol bevonja, pároljuk. Végül ráfacsarjuk a citromlevet,
összerázzuk, és félrevesszük a lángról. A tésztát elővesszük a hűtőből, az alján elterítjük az őrölt diót,
majd kanál segítségével szépen eloszlatjuk rajta a fügedarabokat, illetve
rálocsoljuk a megmaradt szirupot. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig
sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Tejszínhabbal vagy egy finom mascarponés krémmel kínálva is el tudnám képzelni. :)
EK - 2015/10
EK - 2015/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése